Új seriff van a városban, elég volt Izrael bírálatából! – mondta Niki Haley ENSZ-nagykövet az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet konferenciáján.

A dél-karolinai kormányzóból lett ENSZ-nagykövet, Nikki Haley a hétfő este elmondott beszédében leszögezte, hogy „új seriff van a városban” az Egyesült Államok ismét kezd vezető szerepet betölteni a világszervezetben, és erről a Trump-kormányzat „mindenkit értesített”. Haley hozzátette, az ENSZ-ben nem fogják többé Amerika részéről bírálni Izraelt.
Nikki Haley „zavarba ejtőnek” és „ártalmasnak” nevezte az Obama-kormányzat ENSZ-képviselőjének állásfoglalását tavaly decemberben, amikor a Biztonsági Tanácsban az ő tartózkodásával fogadták el azt a határozatot, amely elítélte Izrael ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepespolitikáját. „Ez soha többé nem fog megtörténni” – hangsúlyozta Haley. Ígéretet tett arra is, hogy a Palesztin Hatóság „nem kap szabad utat” mindaddig, amíg nem tér vissza az Izraellel folytatandó tárgyalásokhoz.
Példaként emlékeztetett arra, hogy ő, Nikki Haley akadályozta meg Szalám Fajjád volt palesztin kormányfő kinevezését az ENSZ líbiai különmegbízotti posztjára.
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bírálta és érthetetlennek nevezte az Iránnal 2015-ben megkötött – és 2016 januárjában életbe lépett – többhatalmi atomalkut.
Az AIPAC-konferencián Nikki Haley után mondott beszédet Paul Ryan, a washingtoni képviselőház elnöke, aki szintén az Iránnal kötött megállapodást bírálta, és úgy vélekedett, hogy a perzsa állam hegemóniára tör a térségben. Az Izrael bojkottjára irányuló nemzetközi mozgalmat a republikánus párti házelnök antiszemitának minősítette. Ő is óriási tapsot kapott, amikor leszögezte: „új elnökünk van, és Donald Trump Izrael melletti elkötelezettsége szent és sérthetetlen”.
(MTI)
Részletek Nikki Haley zsidó visítozások kíséretében előadott beszédéből: