Olaszország a partjaira szállított migránsok létszámcsökkentésén fáradozik a "civil" szervezetek és a földközi-tengeri Triton európai művelet hajóinak kikötési korlátozásával, és ezért Marco Minniti belügyminiszter hétfői nyilatkozatai szerint kész akár kilépni is a Tritonból.
Marco Minniti bejelentette, hogy a kormány kedden kezdi meg az egyeztetést a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség varsói székházában a Triton művelet “felülvizsgálatáról”. Róma azt akarja elérni, hogy a Tritonban szolgáló európai hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren összegyűjtött embereket. Elutasítás esetén kész kilépni a Triton-műveletből.
A Corriere della Sera című napilap emlékeztetett, hogy Olaszország 2014-ben állapodott meg a Frontexszel abban, hogy a nemzetközi vizeken "kimentett" embereket az olaszországi partokon fogadják be akkor is, ha nem olasz felségjelzésű hajók fedélzetén érkeznek. Málta viszont eközben csak arra kötelezte el magát, hogy kizárólag a saját felségvizein mentett embereket fogadja be.
Ezért cserébe Olaszország jelentős gazdasági-pénzügyi kedvezményekben részesült az Európai Uniótól.
Korábban a kormány tervei között szerepelt a dél-olaszországi kikötők lezárása az álcivil sáskabegyűjtő hajók előtt, arra kényszerítve őket, hogy a több száz kilométerrel távolabbi kikötőkig menjenek, Triesztig vagy Genováig. Lapértesülések szerint hasonló terv az is, hogy a déli kikötőket nyitja hagyják a "civil" szervezetek hajói előtt, de ha nem olasz szervezetről vagy nem olasz felségjelzésű hajóról van szó, akkor a menedékkérőket abba az országba szállítják tovább, ahol a hajót vagy a szervezetet bejegyezték. Ez azonban költséges és nehezen megvalósítható, miután az EU-tagállamok már többször nemet mondtak az Olaszországba érkezők befogadására.
A mentőhajókról zajló vitával egy időben az utóbbi napokban majdnem teljesen leállt a Líbiából Olaszországba tartó migráció. Az olasz hatóságok attól tartanak, hogy a líbiai embercsempész-szervezetek “bosszúból” visszatartják az indulásokat, hogy azután egyszerre indítsanak útnak akár tízezer embert is. Az olasz fegyveres erők egy járőrhajója első alkalommal engedélyt kapott a líbiai hatóságoktól, hogy líbiai vizeken ellenőrizze az embercsempészek hajóinak indulását, valamint a civil hajók tevékenységét is.
Emma Bonino volt olasz külügyminiszter és volt EU-biztos a La Stampának úgy nyilatkozott, Olaszország eddig nem sokat ért el uniós szinten a migráció megoldásában, de nem szabad feladnia. Bonino azt javasolta, hogy a kormány adjon ideiglenes vízumot az Olaszországba érkező menedékkérőknek, hogy tovább tudjanak menni más EU-tagállamokba.
(MTI nyomán)