A menedékkérők harminc százaléka megbukik a Bécs által indított nyelvkurzusokon – derítette ki a Kronen Zeitung osztrák portál.
Zoom
A Kronen Zeitung annak járt utána, hogy hogyan teljesítenek a menedékkérők a Bécs által számukra felkínált német nyelvkurzusokon.
Az osztrák lap megszerezte a Bécsi Szociális Alap témával kapcsolatos állásfoglalását, amelyben az áll, hogy menedékkérők harminc százaléka nem teljesíti még a legegyszerűbb német nyelvi képzést sem.
Zoom
A Bécsi Szociális Alap azt is megerősítette, hogy semmilyen szankcióval nem kell szembenézniük azoknak a menedékkérőknek, akik nem teljesítik a vizsgakövetelményeket. A munkaerő közvetítésével is foglalkozó bécsi munkapiaci szerviz (Arbeitsmarktservice – AMS) szerint viszont az, hogy ha a sikertelen vizsga a járandóságok csökkentésével járna, jobb teljesítményre sarkallná a kurzusokon részt vevőket.
Zoom
A menedékkérők a jelenlegi rendszerben, amennyiben nem teljesítenek egy kurzust, újra nekifuthatnak annak. Kudarc esetén csak annyi kötelezettségük van, hogy el kell menniük egy tanácsadóhoz, aki segít tisztázni azokat az okokat, amelyek a siker elmaradásához vezettek.
A Kronen Zeitung azt is megjegyzi, hogy ezeket a kurzusokat adófizetői pénzek millióiból finanszírozzák.
(KZ - Mandiner nyomán)
Korábban írtuk: