Donald Trump néhány órával ezelőtt ismét ízelítőt adott a zsidóbarátságából és az amerikai demokrácia lényegéből, amikor kijelentette, hogy Washington megvonja a gazdasági támogatást azon országoktól, amelyek az ENSZ-ben megszavazzák azt a határozati javaslatot, miszerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival ellentétes Jeruzsálemnek Izrael fővárosaként történő elismerése – írja az izraeli Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Trump az AIPAC nevű zsidó lobbi előtt (fotó: thedailysheeple.com)
Nemrégiben Donald Trump – a nyomásgyakorló amerikai zsidó lobbi ráhatására – bejelentette, hogy az Egyesült Államok átköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálembe, s ezzel együtt a Szent Várost elismeri a zsidó állam fővárosának. Az ENSZ közgyűlését Törökország és más muszlim országok kezdeményezése nyomán holnapra rendkívüli ülésre hívták össze, amelyen a tagállamok képviselői megvitatják, és szavaznak arról a határozati javaslatról, miszerint az amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése ellentétes a nemzetközi joggal, illetve annak megvalósítása több ENSZ-határozatot is sért.
Donald Trump viszont az amerikai gazdasági segítség megvonásával fenyegette meg azokat az országokat, amelyek holnap az ő Jeruzsálemmel kapcsolatos korábbi bejelentésével ellentétesen merészelnek szavazni. Az ultimátumszerű elnöki bejelentést Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet is közölte ma a világszerzetben akkreditált országok diplomatáival. Maga az amerikai elnök így fogalmazta meg a fenyegetését: „Elfogadhatatlan az, hogy több millió, sőt milliárd dollárt fogadnak el tőlünk gazdasági segítség formájában, majd ellenünk szavaznak. Éppen ezért odafigyelünk, hogy mely országok hogyan szavaznak majd az ENSZ-ben. Nem baj, hadd szavazzanak csak ellenünk, s ezzel óriási összegeket spórolnak meg nekünk. Felőlünk megtehetik.”
Zoom
Trump az Izrael melletti felvonuláson (fotó: Miami Herald)
Az amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos, sokak által ostoba és apolitikus húzásnak tartott bejelentését hétfőn Egyiptom szerette volna az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitatni, ám annak összehívását Washington megvétózta. Ezt követte Törökország és más muszlim országok kezdeményezése az ENSZ-közgyűlés holnapi összehívására, amit Amerika már nem vétózhatott meg. Érdekes és jellemző, hogy az ENSZ BT összehívására vonatkozó szavazáskor a vétójoggal rendelkező Amerikán kívül mind a tizennégy tagállam Jeruzsálem ügyének megvitatása mellett voksolt.
Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a magyarországi ENSZ-nagykövet miképpen szavaz majd holnap a közgyűlésben. Valószínűleg tartjuk, hogy tartózkodni fog a szavazáskor.
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: Egyik olvasónk egy sor angol nyelvtani példázattal és Trump elnök videóra is vett szavainak idézésével kívánja bizonyítani, hogy a cikkünkben szereplő „gazdasági segítség megvonása” kifejezés helytelen, mert Washington eddig egyik országnak sem nyújtott kimondottan gazdasági segélyt.
Nos, mi a tegnapi Trump-féle fenyegetésről igyekeztünk minél előbb beszámolni, s ezért a Jeruzsálem státuszának ügyében leginkább érintett, s a hírt szinte elsőként lehozó izraeli sajtót idéztük, miközben a nagyobb hitelesség kedvéért még le is hivatkoztuk.
A hivatkozott Válláh!Hádásot című, igen olvasott izraeli hírportálon szó szerint ez áll: „Trump azt mondta, hogy ő támogatja a Nikki Haley ENSZ-nagykövet által az egyes országok nagyköveteivel közölt üzenetet, amelyben azzal fenyegetőzött (Trump), hogy beszüntetik a gazdasági segítséget azon országok számára, amelyek támogatják azt (mármint a Törökország és más muszlim országoknak a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos Trump-bejelentés elítélését célzó határozati javaslatot – H. J.)
Mi kizárólag az izraeli hírportál megfogalmazására hivatkoztunk, s ha a kedves olvasó úgy érzi, hogy a megfogalmazás nem egészen pontos, kérjük, észrevételével forduljon a lehivatkozott héber újság szerkesztőségéhez.
H. J. - Kuruc.info