Az antiszemita incidensek száma 57 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 2017-ben – derült ki az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League - ADL) kedden bemutatott jelentéséből.
Zoom
Trump zsidó imakendővel (Fotó: Carlo Allegri/Reuters)
Az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet csaknem négy évtizede, 1979 óta készíti jelentéseit, és 1994 óta a tavaly regisztrált a legmagasabb szám.
A New York-i központú szervezet tavaly 1986 antiszemita esetről szerzett tudomást, a 2016-ban jegyzett 1267 után. Ezen belül 952 incidens vandalizmus volt, ennek aránya 86 százalékkal növekedett 2016-hoz képest. További 1015 eset zaklatás volt, közülük 163 zsidó intézmények elleni bombafenyegetés.
Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója szerint ezt az “aggasztó" növekedést "a szélsőjobboldaliak felbátorodása és az ország megosztó kommunikációja táplálja".
“A kevesebb udvariasság nagyobb intoleranciához vezetett" – mondta.
Greenblatt elismerte azt is: az, hogy fokozott figyelmet fordítanak a problémára, megnövelte az antiszemita ügyek bejelentésének számát.
Az iskolákban és felsőoktatási intézményekben lezajlott antiszemita incidensek száma egymás után a második évben duplázódott meg, tavaly 457 ilyen esetet jelentettek nem zsidó iskolákban – áll a jelentésben.
A korábbinál többször jegyezték fel azt is, hogy "szélsőségesek" rasszista vagy antiszemita röpiratokat terjesztettek főiskolai kampuszokon. Todd Gutnick, az ADL szóvivője elmondta, csak azokat az incidenseket regisztrálják, melyeknél a szórólapok kimondottan antiszemita üzenetet tartalmaznak.
Az elmúlt évben 19 tettleges támadást követtek el, ez 47 százalékkal több, mint 2016-ban.
Az ADL arra sürgeti az amerikai kongresszust, hogy fogadja el a törvénytervezetet, amely kiterjesztené a szövetségi védelmet a vallási intézményeket érő bombafenyegetések esetére. A tervezetet decemberben fogadta el a képviselőház, jelenleg a szenátus előtt van.
Greenblatt felszólított "minden közszereplőt", hogy emeljen szót az antiszemitizmus ellen, "legyen akár az Egyesült Államok elnöke vagy a helyi szülő-tanár szövetség vezetője".
"Nem kérdés, hogy szívesen vennénk, ha az elnök olyan következetesen és tisztán szót emelne az antiszemitizmus ellen, mint ahogyan azt más ügyekben teszi" – fogalmazott Greenblatt.
Az ADL a hírtudósításokból és az áldozatok, bűnüldözők és közösségi vezetők által közölt információk alapján gyűjti össze adatait.
(MTI nyomán)