Donald Trump elnök, amit a választási hadjárat idején zsidó érdekeket szolgáló ügyekben megígért, azt sorjában be is tartja. Hétfőn ünnepélyesen átadják a Jeruzsálembe átköltöztetett amerikai nagykövetséget. Az átadást megelőző este Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter, illetve a neje fogadást ad a zsidó államban akkreditált nagykövetek tiszteletére, amely ünnepi eseményre azonban a meghívott 86 diplomata közül mindössze 34 fogadta el a békegalamb szívélyes invitálását. A 27 EU-s tagállam közül meg csak Csehország, Bulgária és Magyarország nagykövete vesz részt a nemzetközi jogot sértő esemény ünneplésén – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Amerika jeruzsálemi nagykövetsége – kőfallal (fotó: Raphael Ahren)
A zsidóknak családi és gazdasági alapon lekötelezett Donald Trump elnök döntése szerint Washington a nemzetközi jog értelmében nem tisztázott státuszú Jeruzsálembe helyezi át Amerika nagykövetségét Tel-Avivból. Izrael ugyanis 1967-ben megszállta, majd 1980-ban a nemzetközi törvényekkel, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatával ellentétben bekebelezte Kelet-Jeruzsálemet, ahol erőszakos eszközökkel, önkényesen megváltoztatja a megszállt terület etnikai, nyelvi és vallási összetételét. A többi között ez az oka annak, hogy a világ legtöbb országa még az izraeli területnek számító Nyugat-Jeruzsálembe sem hajlandó áthelyezni a nagykövetségét. Kelet-Jeruzsálem 1980-as bekebelezése után csak a világ két komoly állama, Costa Rica és El Salvador működtette a nagykövetségét Jeruzsálemben, ám 2006-ban ezek az országok is átköltöztették a külképviseletüket Tel-Avivba.
Zoom
Nir Bárákát főpolgármester táblákat szerel (fotó: Jeruzsálemi Városháza)
Az Európai Unió vezetősége a fentebb említett okokra hivatkozva az elmúlt napokban igyekezett rávenni a 27 tagállamot, hogy egységesen bojkottálják Binjámin Netanjáhu ünnepi fogadását a jeruzsálemi Külügyminisztériumban. A távolmaradás azonban nem lesz egységes, mert az elmúlt években Izrael szinte minden jogtalan lépése mellett kiálló Csehország, Magyarország és Bulgária már bejelentette, hogy nagykövetük elmegy Bibi és Bibiné által összehívott nagykövetség-átadó fogadásra. Számunkra már egyáltalán nem számít meglepőnek a hír, miszerint a nemzetközi jognak fittyet hányó, Bibi követségszentelő szeánszán a mindössze három EU-tagállam nagykövetei között a Magyarországot nemrégiben „fokozódó antiszemitizmussal” vádoló Nagy Andort is ott köszönthetik a világ ügyeinek intézői.
Zoom
A hétfői átadásra váró nagykövetség (fotó: Jonathan Goff)
Amerika jeruzsálemi nagykövetsége az eddig általános konzulátusként működő, azonban az új célnak megfelelően az elmúlt hetekben rohammunkával átalakított, szinte erődszerűvé alakított épületegyüttes lesz. Az amerikai nagykövetség Dél-Jeruzsálemben, közel a Betlehembe és a Hebronba vezető ősi út mentén, illetve a régi Tálpijot, Kelet-Tálpijot nevű negyedek és a Rámát Ráhel kibbuc határolta területen áll. Eredetileg a három héttel ezelőtti izraeli függetlenségi napon kívánták átadni, ám a rohamtempó ellenére sem készültek el időben az átalakítási munkálatokkal. Amerikai követelésre az épülethez a többi között építeni kellett egy 750 méter hosszú, hét méter széles menekülési utat (ők tudják, hogy miért – H. J.) és az épületegyüttest körülvevő 3,2 méter magas védőfalat. Mindenesetre, Nir Bárákát, Jeruzsálem főpolgármestere három nappal ezelőtt tevőlegesen vett részt az amerikai nagykövetség irányát mutató útjelzőtáblák kifüggesztési munkáiban.
Zoom
Jobbról-balra: Bibiné, Bibi, David Friedman nagykövet egy korábbi ünneplésen (fotó: USA-nagykövetség)
Azt még nem tudjuk, hogy Nagy Andor a hétfői követségavatáson is jelen lesz-e, ám az már biztos, hogy az eseményen tiszteletét teszi a zsidónak betért Ivanka Trump, a férje, az izraeli-palesztin béketárgyalások felújításával megbízott Jared Kushner ortodox zsidó, valamint több száz amerikai szenátor, kongresszusi tag és rengeteg amerikai zsidó. A hétfői esemény vendégfogadója pedig a véres szájú cionista, David Friedman, az Amerikai Egyesült Államok Izraelben akkreditált nagykövete, az új épület ura lesz.
Hering J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: