Donald Trump elnököt szinte félistenként tisztelik Izraelben, amióta a nemzetközi joggal, több ENSZ-határozattal szembeszegülve az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának. A Tel-Avivból Jeruzsálembe átköltöztetett amerikai nagykövetséget ezekben az órákban adják át mintegy ezer magas rangú meghívott vendég jelenlétében. A követségi épület átadásának idejére időzítette a Beitár Jeruzsálem nevű izraeli sportklub a bejelentést, miszerint a klub mától fogva a Beitár Trump Jeruzsálem nevet viseli – írja a Má’áriv izraeli lapi világhálós kiadása. Jállá Trump, jálláh!
Zoom
Bejtár Trump Jeruzsálem
A sportklub közleménye szerint Jeruzsálem 70 évig várakozott a nemzetközi elismerésre, míg végre Donald Trump elismerte a várost Izrael örök fővárosának. „Trump elnök bátorságáról, Izrael népének és fővárosának igaz szeretetéről tett tanúbizonyságot az elismeréssel, s ezekben a napokban az ő nyomdokán haladva további országok ismerik majd el Jeruzsálemet Izrael fővárosának”, olvasható a Bejtár Jeruzsálem klub közleményében.
Zoom
Arcok a Bejtár szurkolótáborából
A Bejtár Jeruzsálem labdarúgócsapat mérkőzésein a többnyire afroázsiai gyökerű szurkolók Izraelben és külföldön hírhedtté váltak a gyakori rasszista tüntetésekről, más népek elleni gyűlölködő bekiabálásokról, transzparensekről. Az izraeli klubot ezért az UEFA a múltban többször is megbüntette. A Bejtár Jeruzsálem csapatát magyar idegenlégiósok is erősítették, mint például Sallói István, Pisont István és Sándor Tamás. A klubot még a brit mandatárius időkben, 1936-ban alapította Dávid Horn, s azóta a labdarúgócsapat ötször nyert izraeli bajnokságot, hétszer pedig Izrael-kupát.
Zoom
Trump elnök fényképe a Bejtár szurkolói előtt
Mindenesetre a Bejtár Jeruzsálem szélsőséges, palesztingyűlölő – ám a palesztinoktól kinézetre nem sokban különböző – szurkolói a lelátókon eddig arab-héber keveréknyelven a Jállá Bejtár, jállá! (Hajrá Beitár, hajrá!) biztatást skandálták, ám mostantól ezt kissé megváltoztatva ekképpen mondhatják: Jállá, Trump, jállá! (Hajrá Trump, hajrá!)
Hering J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: