A szakirányú nemzetközi szervezetek reagálását sürgette vasárnap az orosz külügyminisztérium, miután híre ment, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megpróbálta beszervezni a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egyik újságírónőjét.
A RIA Novosztyi szombaton számolt be róla, hogy az SZBU Herszonban megpróbálta beszervezni litvániai tudósítóját, Irina Viszokovicsot. Az újságírónő azért utazott a dél-ukrajnai városba, hogy tudósítson a hazaárulással vádolt Kirill Visinszkijnek, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál tudósítójának a peréről.
Viszokovics elmondta, hogy pénteken az SZBU egyik épületébe szállították, ahol több órán át faggatták szakmai tevékenységéről. A kihallgatásról nem készült jegyzőkönyv. Az újságírónő beszámolója szerint együttműködési nyilatkozat aláírására kényszerítették, amelyben megfogadta, hogy információt fog szállítani a RIA Novosztyi működéséről. Elengedése előtt az SZBU emberei kamerába mondatták Viszokoviccsal, hogy nem emel panaszt a szolgálat ellen.
Az orosz külügyminisztérium vasárnapi állásfoglalásában egyúttal követelte Visinszkij azonnali szabadon bocsátását és az ellene felhozott vádak ejtését.
Az SZBU május 15-én vette őrizetbe a kettős, ukrán és orosz állampolgársággal rendelkező Visinszkijt, aki ellen hazaárulás címén indult eljárás. Az újságíró a pénteki herszoni bírósági tárgyaláson Petro Porosenko ukrán államfőtől azt kérte, hogy fogadja el az ukrán állampolgárságról való lemondását, majd azért folyamodott Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy tegyen lépéseket szabadon bocsátása érdekében, és hogy az orosz diplomáciai és konzuli képviseletektől jogi védelmet kaphasson.
(MTI)