India és Pakisztán egymás megfigyelőállásait és falvait ágyúzta szerdán a vitatott hovatartozású Kasmírban. Az erőszak az utóbbi napok feszültségenyhítő diplomáciai erőfeszítései dacára lángolt fel a rivális országok között.
Újdelhi és Iszlámábád egymást okolta a tüzérségi és aknavető-támadások, illetve a kézifegyverekkel folytatott tűzharc kirobbantásával.
Egyelőre nem jelentettek áldozatokat. A két szomszédos ország között a múlt héten éleződött ki a feszültség. Február 26-án India közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében.
A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. Másnap három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.
A napokban azonban enyhülés jeleit lehetett látni: egy pakisztáni külügyminisztériumi közlemény szerint Pakisztán visszaküldi Újdelhibe nagykövetét, akit február 18-án hívott haza konzultációra, miután India azzal vádolta nyugati szomszédját, hogy köze volt a február 14-ei merénylethez. Eközben a pakisztáni külügyminisztérium kedden jelezte azt is: küldöttséget meneszt Újdelhibe március 14-én a szikh zarándokok ügyében.
A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.
(MTI)