A korábbi kormánykoalíció felbomlását követő viták ellenére ismét együttműködést javasolt kedden Sebastian Kurz volt néppárti kancellárnak az általa menesztett Herbert Kickl korábbi szabadságpárti belügyminiszter.
Kickl szerint a lakosság többsége azt kívánja, hogy a szeptemberi rendkívüli választások után a két párt ismét a reformok korábbi közös útját válassza.
Facebook-üzenetében a volt belügyminiszter azt hangoztatta, hogy Kurz ezzel elejét veheti az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a szociáldemokraták együttműködésének. Ennek feltételéül ugyanakkor azt szabta, hogy az FPÖ visszakapja korábbi minisztériumait.
Annak ellenére, hogy az ÖVP hivatalos kampánya szeptember 2-án indul, a párt csúcsjelöltje, Sebastian Kurz július elejéig tartó nem hivatalos kampánykörútra indult a kilenc osztrák tartományban
Az FPÖ és az ÖVP koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós FPÖ azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.
Strache lemondása után az akkori kancellár a belügyminiszter, Kickl menesztését javasolta. Kickl menesztése után azonban válaszképpen az összes szabadságpárti belügyminiszter lemondott.
Kurz szakértőket bízott meg a megüresedett tárcák feladatköreinek ellátásával, így részleges ügyvivő kormány alakult Ausztriában. Nem sokkal később a legnagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz és kormánya ellen, melynek megszavazása után az osztrák államfő Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét bízta meg egy ügyvezető szakértői kormány megalakításával, amely a szeptember 29-re tervezett előrehozott választásokig marad hivatalban.
(MTI)