/Folyamatosan frissülő cikk./
Volodimir Zelenszkij szombaton azt állította, hogy az orosz hadműveletek harmadik napján "megakasztotta Oroszország tervét". Az ukrán elnök szombaton délelőtt a Facebookon közzétett újabb videóüzenetében Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből, amivel a jelek szerint nyitott kapukat dönget.
A közösségi portálon megjelent videóüzenetében Zelenszkij arra hívta fel az oroszokat, hogy szorgalmazzák Vlagyimir Putyin elnöknél az ukrajnai katonai műveletek leállítását.
Zoom
Fotó: Túry Gergely / HVG
"Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (...) a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket" - fogalmazott az ukrán elnök. Majd kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében "a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette".
"Megtörtük ezt a tervüket"- jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg "semmilyen előnyhöz nem jutott".
Zoom
Fotó: Túry Gergely / HVG
"Az ellenség mindent bevetett ellenünk: rakétákat, vadászgépeket, drónokat, tüzérséget, páncélos járműveket, szabotőröket, ejtőernyősöket" - sorolta az ukrán államfő, azt állítva, hogy Moszkva civilek lakta részeket támadott, és egyik célja az elektromos hálózatok megbénítása.
Videóüzenetében Zelenszkij arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben, és megismételte, hogy szerinte Ukrajnának "joga van" az európai uniós csatlakozáshoz.
Az ukrán államfő felszólította Magyarországot és Németországot arra, hogy "legyen bátorsága" támogatni Oroszország leválasztását a nemzetközi SWIFT-rendszerről. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban. Az Európai Unió fontolgatta, hogy levágja Moszkvát a SWIFT-rendszerről, de végül ez nem került be az elfogadott szankciós csomagba.
Elszálltak az árak
Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.
Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák, az MTI tudósítójának elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte.
A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni - sorolta.
A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek. Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része.
A határátkelőn folyamatosan áramlanak az emberek. Sokan gyalog, nagy batyukkal, a gyerekeiket a karjaikban cipelve jönnek át és a határállomás után az út mellett várják, hogy elvigyék őket.
A lónyai önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására és művelődési házban, illetve a református egyház épületében szállásolják el a menekülőket.
Zoom
Fotó: Túry Gergely / HVG
Mint azt Nagy Ernő, Lónya polgármestere az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban 300-400 ember elhelyezéséről kellett gondoskodniuk ideiglenesen. Saját erőből élelmiszert vásároltak, illetve a helyi szociális konyhán főznek a menekülők számára.
Ugyanakkor tevékenyek a segélyszervezetek is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak. Utóbbi segítségével tábori ágyakat állítottak fel a község tornatermében, a Magyar Vöröskereszt pedig tábori sátrat hozott.
Folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz a helyi élelmiszer és ruhafelajánlások, sokan pedig segítenek a menekülők szállításában - mondta a polgármester.
A lónyai határátkelő minden nap este 7 óráig tart nyitva, ám az Ukrajnából menekülő tömegek miatt este 11 óráig meghosszabbították a nyitvatartását.
Már százezren menekültek Lengyelországba
Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a szombati sajtóértekezletén.
A miniszterhelyettes által közölt adatokat Tomasz Praga tábornok, a lengyel határőrség főparancsnoka azzal egészítette ki, hogy szombat éjféltől hajnali 7 óráig már több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából.
A Medyka lengyel-ukrán határátkelőnél tartott sajtókonferencián Szefernaker, utalva az ukrán oldalon várakozók hosszú sorára, elmondta: megegyeztek az ukrán féllel arról, hogy az összes közös határátkelőhelyen a személygépkocsiknak szánt sávok egy részét a gyalogosok számára nyitják meg.
Ezzel gyorsult a menekültek átjutása az ellenőrzésen, csak szombat hajnali 7 és 9 óra között mintegy 5 ezer ember kelt át így a határon. A gyerekes nők gyorsított eljárásban mehetnek át a határátkelőkön - tette hozzá Szefernaker.
Beszámolt arról is, hogy növekszik azoknak az ukránoknak a száma, akik a határátlépés után igénybe veszik a határhoz közeli községekben létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.
Zoom
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Míg az előző napokban csak kevesen jelentkeztek ott, és egyenesen a Lengyelországban élő rokonaikhoz, ismerőseikhez indultak, jelenleg az érkezők mintegy 10 százalékának nincs konkrét úti célja. Őket a befogadóközpontokból a nyugatabbra fekvő vajdaságokban előkészített szálláshelyekre szállítják - mondta el a miniszterhelyettes.
Szombat reggel megnyíltak az ukrán menekülteknek szánt információs központok a lengyelországi városok pályaudvarain, valamint a varsói repülőtéren is.
Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter a délkelet-lengyelországi Przemyslben tartott szombati sajtóértekezletén bejelentette: a legközelebbi négy hétben az ukrán állampolgárok ingyen vehetik igénybe a PKP InterCity lengyel állami vasúttársaság vonatait.
Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal főnöke pedig tudatta: Przemysl pályaudvarán már készenlétben áll az ukrajnai sérültek szállítására berendezett mentővonat. Ez szükség esetén a lengyel határhoz közeli ukrán városból, Mosztiszkából a varsói nemzeti stadionban a koronavírus-járvány alatt megnyitott, jelenleg erre a célra átalakított kórházba viszi át a pácienseket.
A vonat most a lembergi körzetben összegyűlt menekülteknek szánt humanitárius segélyszállítmányt viszi Mosztiszkába - közölte Dworczyk. Bejelentette: a kelet-lengyelországi Lublin mellett logisztikai központot létesítenek az ukrajnai segélyszállítmányok továbbítása érdekében.
Dworczyk megköszönte a lengyel társadalomban tapasztalt "hatalmas szolidaritási megmozdulást". Mint mondta, nem találkozott olyan emberrel, aki ne akarna segíteni az ukránoknak. Lengyelországban az utóbbi napokban számos jótékonysági gyűjtés indult Ukrajna és az ukrán menekültek megsegítésére.
Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter péntek este a Twitteren közölte: már Ukrajnába ért a korábban bejelentett, lengyel lőszereket szállító konvoj.
Orosz hajót tartóztattak fel a franciák
Franciaország feltartóztatott a La Manche-csatornán szombaton egy Szentpétervár felé tartó, járműveket szállító kereskedelmi hajót, amely a gyanú szerint megsértette az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciókat.
A hajó állítólag olyan vállalat tulajdona, amely uniós büntetőintézkedésekkel sújtott orosz üzletemberé. A vízi járművet a vámőrség, a csendőrség és a haditengerészet hajói kísérték Boulogne-sur-Mer kikötőjébe.
A Baltic Leader nevű, 127 méter hosszú hajó orosz zászló alatt hagyta el Rouent - mondta el egy illetékes tisztségviselő. Véronique Magnin rámutatott: a térségben nem jellemzőek a hasonló intézkedések. A jelenlegi lépés eltökéltséget jelez - tette hozzá.
A francia vámhatóságok vizsgálatot indítottak, hogy feltárják a hajóhoz köthető orosz érdekeltségeket.
Az Európai Unió a napokban példátlan szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul az ukrajnai hadműveletre.
A párizsi orosz nagykövetség magyarázatot követelt a hatóságoktól a történtekre - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a diplomáciai képviseletre hivatkozva.
Fosztogatókat fogtak el Kijevben
A NEXTA nevű Telegram-csatorna szerint két fosztogatót fogtak el Kijev egyik elővárosában, Irpinben.
 
 
A háborús eseményeket rendszerint néhány civil is megpróbálja kihasználni arra, hogy kifossza a környékbeli házakat. Amennyiben a fenti videó eredeti, az említettek is ilyen emberek lehetnek.
Kreml: Putyin fékezte az offenzívát, mert tárgyalni akart
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy szombaton újra megindultak az orosz csapatok, miután szerinte Vlagyimir Putyin egy nappal korábban egy időre felfüggesztette az offenzívát, amíg arra várt, hogy tárgyalások kezdődnek-e Kijevvel. Peszkov a Reuters szerint arról is beszélt, hogy Oroszország számított a Nyugat által az invázióra válaszul bevezetett szankciókra, és megteszi a szükséges lépéseket, hogy minimalizálja a hatásukat az orosz gazdaságra.
Az eddigi helyszíni beszámolókból nem derült ki, hogy lett volna olyan időszak, amikor az orosz offenzíva szünetelt.
Kitűzték a melitopoli rendőrségre az orosz zászlót
Az oroszok korábban már bejelentették, hogy elfoglalták az 150 ezer lakossal rendelkező Melitopol városát. Az információt többek közt a brit védelmi minisztérium is cáfolta.
Most azonban úgy tűnik, hogy tényleg orosz kézre került a város, vagy ha nem is egész, akkor egy jelentős része. A helyi rendőrségen ugyanis kitűzték az orosz trikolórt:
 
 
Ha valóban elfoglalták a várost az oroszok, akkor az azért rossz hír az ukránoknak, mert ezáltal az innen keletre eső csapatokat – például azokat, amelyek jelenleg Mariupolért vívnak véres harcot – az oroszok akár teljesen bekeríthetik, elvághatják, amennyiben Donyeck és Melitopol közt sikerül kialakítaniuk egy egységes frontvonalat.
A Sky News helyi tudósítója szerint is elfoglalták az oroszok a várost. Mint írják, az ukrán csapatok északi irányba, Zaporizzsja irányába vonultak vissza, arrafelé próbálhatják megállítani az orosz előrenyomulást. Hozzátették: Melitopoltól 90 kilométerre északkeletre is újabb orosz lövegek álltak fel, ami ugyanezt a védelmi célt szolgálhatja.
Fegyvertelen civilek akadályozták a tankokat
 
 
Vilmos herceg és Katalin hercegné is kiállt Ukrajna mellett
Vilmos herceg és Katalin hercegné a Twitter-oldalukon közölték, hogy az ukránokat támogatják a konfliktusban.
 
 
Felidézték, hogy 2020 októberében személyesen találkoztak Zelenszkij elnökkel és feleségével, aki szerintük „reményt” jelentett Ukrajna jövője szempontjából.
Ma kiállunk az elnök és a teljes ukrán nép mellett, miközben bátran küzdenek a jövőjükért
– írta a hercegi pár.
Vilmos és Katalin üzenetének jelentőségét az adja, hogy ők a brit királyi család első tagjai, akik állást foglalnak a kérdésben – legalábbis akkor, ha a családtól eltávolodott és a hercegi címet is már csak névleg viselő Harry herceget és Meghan hercegnét nem számoljuk (ők ugyanis ezt már tegnap megtették).
Összehívták az uniós energetikai minisztereket a franciák
Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország hétfőre összehívta az Európai Unió tagállamai energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását - jelentette be szombaton Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter.
"Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója következtében és az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Barbara Pompili, az ökológiai átmenet minisztere hétfőre összehívta az energiapolitikáért felelős európai hivatali partnereit" - olvasható a miniszter közleményében.
A tanácskozást Brüsszelben tartják hétfőn délután. Témája várhatóan az európai országok energiahelyzete, az Oroszországból származó gázimport kérdése.
Európa legtöbb országa jelentős mértékben függ az orosz gázimporttól.
A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel, hogy "a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter, csütörtökön 83 millió köbméter volt".
Az osztrák OMV szintén csütörtökön azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.
Brit hírszerzés: súlyosabbak a valód orosz veszteségek, mint amivel számoltak
A brit hírszerzés néhány pontban összeszedte a friss információkat. Eszerint:
Az orosz katonák nagy része körülbelül harminc kilométerre van Kijev belvárosától.
Oroszországnak még nem sikerült megszereznie az Ukrajna légtere feletti ellenőrzést, ami nagymértékben csökkenti az orosz légierő hatékonyságát.
Az ukrán katonaság egyelőre szilárdan ellenáll.
Valószínűleg sokkal nagyobb mértékű az orosz veszteség és áldozatok száma, mint amennyit a Kreml előzetesen várt vagy elismer.
Zelenszkij megköszönte Ankarának a Boszporusz lezárását, amit a törkök gyorsan megcáfoltak
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitterén megköszönte Recep Tayyip Erdoğannak és a török népnek a támogatásukat. A posztban arról is írt, hogy nagyon fontos ma az orosz hadihajók áthaladásának megtiltása a Fekete-tengerre. A poszt megfogalmazása alapján többek között a Guardian és a Sky News is arról írt először, hogy az ukrán elnök szerint Ankara lezárná a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat az orosz hadihajók előtt, amit Kijev már csütörtökön kért.
 
 
Oroszország szerint azonban nem kaptak hivatalos értesítést a lezárásról, majd a Reutersnek reagált egy török tisztviselő, aki szerint nem született ilyen döntés. A Guardian szerint ezek alapján Zelenszkij posztja egy újabb felhívás Recep Tayyip Erdoğan felé. A török elnök csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte Oroszország Ukrajnával szembeni lépéseit. A Guardian korábban arról írt, hogy Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szombaton arra kérte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy állítsák le a katonai műveletet Ukrajnában. Azt is újból felajánlották, hogy Ankarában tartsanak béketárgyalásokat.
Nem "hiteles" az orosz médiában a támadás szót használni
Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) felhívta az orosz országos tömegtájékoztatási eszközök figyelmét, hogy az ukrajnai különleges hadművelettel összefüggésben tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hiteles forrásokból közöljenek információkat.
A Roszkomnadzor szerint a médiumok ne használjanak olyan szavakat, mint "támadás", "behatolás", vagy "hadüzenet", és ne adjanak ki "hiteles közlésnek tűnő, de a valóságnak nem megfelelő anyagokat" ukrán városok lövetéséről és békés ukrán lakosok haláláról az orosz hadsereg akcióinak következtében.
A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet az orosz főügyészségre hivatkozott, amely a nem hiteles információkhoz történő hozzáférés korlátozására szólított fel.
"Aláhúzzuk, hogy csakis a hivatalos orosz források rendelkeznek aktuális és megbízható információkkal" - olvasható a médiafelügyelet közleményében.
A kommünikében a felügyelet megnevezett néhány médiumot is: köztük van a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov által irányított, Kreml-kritikus Novaja Gazeta című újság, a Dozsgy internetes hírportál és az Eho Moszkvi rádióadó is. Ezek, a felügyeleti hatóság szerint, hamis információkat közölnek.
A Roszkomnadzor felhívta az érintett tömegtájékoztatási eszközök figyelmét arra is, hogy vizsgálatot indít a hamis hírekkel kapcsolatban, és a vétkesek 5 millió rubelig terjedő pénzbírságot kaphatnak, vagy korlátozzák a tevékenységüket is.
Az orosz szabályozásról hírt adó AFP francia hírügynökség szerint az ukrajnai orosz hadműveletről szóló sajtóanyagokban
kerülendők az "offenzíva" és az "invázió" szavak is.
Máshogy látja az előrenyomulás leállítását Moszkva és Kijev
Az orosz csapatok szombaton folytatták az előrenyomulást Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin elnök az előző nap szüneteltette a hadműveletet a Kijevvel folytatandó tárgyalásokra várva, amelyek nem történtek meg - közölte az orosz elnök szóvivője.
Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Oroszország számított a hadműveletre válaszul a Nyugat által elfogadott szankciókra, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gazdaságra gyakorolt káros hatásukat.
Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint viszont teljességgel valótlan az az állítás, hogy Oroszország felfüggesztette volna az ukrajnai csapatmozgásokat. A tanácsadó szombati üzenetében azt közölte, hogy Oroszország pénteken kiszélesítette a hadműveletet, este és éjszaka tömeges légi- és rakétatámadást intézett ukrán városok ellen. Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, de leszögezte: nem fogad el ultimátumokat vagy teljesíthetetlen feltételeket.
Kijevben szombaton az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a Győzelem sugárúton, a főváros egyik főútvonalán összecsapások voltak orosz és ukrán csapatok között.
Az ukrán fővárosban szombattól hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat. Bárkit, akit 17:00 és 8:00 (közép-európai idő szerint 18:00-9:00) óra között az utcán találnak, ellenségként fognak kezelni - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.
Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese az interneten közétett videofelvételen szombaton megerősítette: csecsen csapatokat vezényelt Ukrajnába. Egyben felszólította az ukránokat: döntsék meg a kormányukat. Kadirov szerint a csecsen csapatoknak eddig nem volt veszteségük, és az orosz katonák könnyedén elfoglalhatnak ukrán nagyvárosokat, közöttük Kijevet is.
Szombaton elérhetetlen volt az orosz elnöki hivatal honlapja, a kremlin.ru, jelentések szerint több orosz kormányszerv és állami média weboldala is kibertámadás áldozata lett - jelentette a Reuters brit hírügynökség.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Oroszország elleni további szankciókat, köztük az Északi Áramlat gázvezeték lezárását és Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből történő kizárását sürgette, mielőtt szombaton Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott.
"Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németország lelkiismeretét, hogy valóban kemény szankciók mellett döntsön, amelyek befolyással lesznek a Kreml intézkedéseire" - mondta a lengyel miniszterelnök.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton bejelentette: Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét.
A britek szerint sem önkéntes volt lassítás
A brit védelmi minisztérium ma délután hírszerzési értesüléseket osztott meg a Twitter-oldalán az ukrajnai háborúról. A következőket közölték:
  • az orosz előrenyomulás sebessége átmenetileg lelassult, valószínűleg a logisztikai nehézségek és az erős ukrán ellenállás miatt
  • az orosz erők megkerülik a nagyobb ukrán lakossági központokat
  • a kijevi éjszakai összecsapásokban valószínűleg korlátozott számú orosz szabotázscsoport vett részt
  • Kijev elfoglalása továbbra is Oroszország elsődleges katonai célja.
 
 
Amerikai hírszerzés: több tízezres orosz erősítés érkezett Ukrajnába
Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország az elmúlt 24 órában több tízezer friss katonát vezényelt Ukrajnába – az nem világos, hogy ezek az ukrán határok mentén felsorakozott támadó csoportosulást alkotó egységek közül kerültek ki, netán az ország többi részéből helyeztek át. A Pentagon washingtoni tudósítóknak hintett információmorzsái szerint az orosz invázió nem döccenőmentesen, a légierő nem tudta kivívni a teljes légifölényt, ukrán vadászgépek a háború harmadik napján is képesek fel-leszállni, harcba bocsátkozni. Ez az értékelés egybecseng a brit hadügyminisztérium által megosztott információkkal, mely szerint sokkal nagyobb mértékű az orosz veszteség és áldozatok száma, mint amennyit a Kreml előzetesen várt vagy elismer.
Szlovénia is kitiltotta az orosz légitársaságokat
A szlovén kormány szombati levelező ülésén úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből - közölte a szlovén Kormányzati Kommunikációs Iroda.
A határozat azonnal hatályba lép, és addig marad érvényben, "amíg az indokok meg nem szűnnek" - olvasható a kormány közleményében.
Ljubljana szerint a döntés összhangban van a légiközlekedési törvény 11. cikkével, amely biztosítja Szlovénia védelmi érdekeit a jelenlegi ukrajnai válsággal kapcsolatban.
Abban az esetben, ha egy orosz repülőgép belépni kíván Szlovénia légterébe, az illetékes légiforgalmi szolgálatokat ellátó egységeknek meg kell tagadniuk az engedélyt -tették hozzá.
Számos EU-tagország - Lengyelország, Csehország, a három balti állam, Románia és Bulgária - is úgy döntött, hogy megteszi ezt a lépést, Janez Jansa szlovén miniszterelnök pedig néhány órája a Twitter-oldalán jelentette be, hogy Szlovénia is követni fogja példájukat.
A szlovén kormány 100 ezer euró támogatást is jóváhagyott a Nemzetközi Vöröskereszt részére, és korábban már küldött 163 ezer euró értékben humanitárius segítséget Ukrajnába, az európai mechanizmuson keresztül.
A kormány pénteki rendkívüli ülésén olyan korlátozásokat vezetett be Szlovénia légterében, amelyek lehetővé teszik, hogy a szövetséges országok katonai repülőgépei könnyebben átrepülhessék a légteret, ha csapatokat telepítenek a NATO keleti szárnyára.
Lerombolták a Krím vízellátását elvágó gátat
Orosz csapatok leromboltak egy betongátat Ukrajnában a Reuters jelentése szerint. A gátat a Herszon régióban építettek 2014-ben azzal a céllal, hogy elvágják a Krím vízellátását, miután a félszigetet elcsatolták az oroszok. A csatorna, amelyen a gát épült még a szovjet korszakban, a a Dnyeper folyó vizét vezeti át Herszon és a Krím száraz területeire, a gát építése előtt innen származott a Krím édesvízellátásának 85 százaléka - derül ki a The Guardian híréből.
Lehetséges, hogy az orosz tankokat is utolérte az energiaválság
Ha igaz az értesülés, akkor nagyon furcsa dolgok játszódnak le az oroszok által ostromolt Szumi környékén:
az orosz harcjárművekből kifogyott az üzemanyag, és a katonák még azt sem tudják, hogy pontosan hova kell menniük.
 
 
A felvételen állítólag az egyik helybéli társalog az orosz katonákkal, neki mondják el mindezt.
Ukrán himnusz szólt az orosz tévékben
Az Anonymous nevű hackercsoport számos orosz kormányzati oldalt, köztük a Kreml és a védelmi minisztérium oldalát is feltörte. Twitter-oldalukra azt írták,
Oroszország bombákat használ ártatlan emberek ellen, az Anonymous meg lézert használ az orosz kormányzati webhelyek kivégzésére.
 
 
Egy másik Tweet-ben azt írják: valaki az orosz tévé csatornáit is megtámadta, így az orosz televíziókban az ukrán himnusz szól – ehhez egy videót is csatoltak.
 
 
Kadirov csecsenjei híven követik Putyin parancsait
Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában - közölte az interneten szombaton feltett videofelvételen Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, aki felszólította az ukránokat, hogy döntsék meg a kormányukat.
Kadirov közölte, hogy a csecsen erőknek eddig nem volt veszteségeik. Hozzátette, hogy az oroszok könnyen bevehetnék az ukrajnai nagyvárosokat, köztük Kijevet, de az a feladatuk, hogy kíméljék az emberéleteket.
"Putyin elnök helyes döntést hozott, és minden körülmények között teljesítjük a parancsait" - mondta Kadirov.
Kadirov korábban Szíriában és Georgiában vonultatta fel a fegyvereseit Oroszország oldalán.
Az állami tulajdonban lévő RT orosz televízió rövid - állítása szerint pénteken rögzített - videófelvételt tett közzé, amelyen a csecsen főváros, Groznij főterén a kaukázusi tagköztársaság minden részéből érkezett csecsen fegyveresek ezreit lehet látni, amint készségüket nyilvánítják, hogy Ukrajnában harcoljanak.
Egyelőre nem tudni, hogy az RT szerint mintegy 12 ezer harcost felvonultatták-e már Ukrajnában. Az RT pénteken azt jelentette: Putyin parancsára várnak, hogy bevonuljanak.
A Kommerszant című orosz lap internetes oldala szerint Kadirov pénteken kijelentette, hogy a csecsen harcosok az ukrajnai harcok legforróbb pontjain lesznek jelen. A lap szerint Kadirov azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy használja ki az időt, amíg nem lesz belőle exelnök, hívja fel Putyint és kérjen tőle bocsánatot.
A csecsen elnök hivatalos honlapja szerint Kadirov csütörtökön munkalátogatáson találkozott Viktor Zolotovval, az orosz nemzeti gárda igazgatójával. Az elnök az önkéntesek előtt beszédet mondva nem volt hajlandó közölni, hogy a közelmúltban járt-e az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai Donyec-medencében.
Moszkva két véres háborút vívott a többségében muszlimok lakta Csecsenföldön a Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után, de hatalmas összegeket fektetett a háború utáni újjáépítésbe. Kadirov jelentős autonómiával rendelkezik a Csecsen Köztársaság irányításában.
Kriptovalutát is küldenek Ukrajnának
Kriptovaluta-elemzők szerint eddig legalább 9 millió dollárt ajánlottak fel az ukrán háborús erőfeszítések támogatására névtelen Bitcoin-adományozók – számolt be a BBC.
Eddig több mint 4000 adomány érkezett, de volt egy olyan ismeretlen adományozó, aki 3 millió dollár értékben küldött Bitcoint egy civil szervezetnek, míg az átlagos adomány körülbelül 95 dollár.
Az ukrán állam hivatalos Twitter-fiókja arra kérte a felhasználókat, hogy álljanak ki Ukrajna népe mellett, és azt közölték, hogy elfogadnak adományokat Bitcoin, Ethereum és USDT kriptovaluták formájában is.
Ha este, akkor szólnak a szirénák
Tudósítóink ott vannak Kijevben, ahol szombat délután 5 óta kijárási tilalom van érvényben, estére pedig már városszerte légvédelmi szirénákat lehet hallani - írja a Telex.
A "pokolban" üdvözlik az oroszokat
 
 
Vákuumbombák miatt aggódik a CNN
Egy orosz termobarikus rakétakilövőt szúrt ki a CNN csapata az ukrán határ közelében szombaton kora délután. A hírcsatorna által látott TOS-1 vagy TOS-1A sorozatvető képes termobarikus robbanófejű rakéták kilövésére.
Azonban egyenlőre nincs semmi bizonyítéka annak, hogy termobarikus fegyvereket használtak volna az ukrajnai konfliktusban.
Az ilyen típusú fegyverek nem használnak hagyományos lőszert, helyette magas hőmérsékletű, nagynyomású robbanóanyaggal vannak megtöltve. Néha „vákuumbombának” is nevezik őket, mert beszívják a környező levegő oxigénjét, hogy erőteljes robbanást generáljanak, aminek óriási pusztító hatásai lehetnek.
Diverzánsgyanús szomszédok jelentését kérik a hatóságok
Az ukrán hatóságok némileg meglepő felhívást tettek közzé: arra bíztatják a lakosságot, hogy jelentsék, ha a szomszédságukban van olyan bérelt lakás, amelybe 2021. decembere óta költözött be 2-3 fiatal, férfi albérlő, akik oroszok lehetnek. Azt gyanítják ugyanis, hogy Oroszország az elmúlt hónapokban alvó diverzánsok telepített Ukrajnába, akik lőfegyverekkel is rendelkeznek, és most, a harcok során lépnek majd akcióba szabotázscsoportok irányítóiként - írja az UNIAN ukrán hírügynökség.
Egy NATO-tisztviselő szerint az oroszok gondban vannak az előrenyomulással...
…és ezt úgy állítják be, mintha csak azért lassulna az invázió tempója, hogy időt hagyjanak az esetleges tárgyalásokra.
„Problémáik vannak” – magyarázta a tisztviselő a szövetség legfrissebb hírszerzési értesüléseire hivatkozva. „Nincs elég gázolajuk, túl lassan haladnak előre, és a morállal is nyilvánvalóan gondok vannak”.
Szombaton az orosz védelmi minisztérium közölte: parancsba adta csapatainak, hogy folytassák az offenzívát „minden irányban”, miután korábban felfüggesztették azt az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások idejére. A minisztérium szerint az offenzíva folytatását azután rendelték el, hogy Ukrajna lemondott a konzultációkról. Egy ukrán elnöki tanácsadó ugyanakkor szombaton tagadta, hogy ez történt volna.
Arra a kérdésre, hogy az oroszok várhatóan fokozzák-e erőfeszítéseiket, a NATO-tisztviselő azt mondta: „Muszáj nekik, jócskán le vannak maradva. Ez kezd kicsúszni a kezükből, minden további nap nagyon fájdalmas”.
Görög áldozatok miatt kérették be az athéni orosz nagykövetet
Görögország berendelte az athéni orosz nagykövetet, miután hat görög állampolgár meghalt, további hat pedig – köztük egy gyerek – megsérült az Azovi-tenger melletti kikötőváros, Mariupol bombázásánál. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök közleményében
Szomorúság és harag tölt el minket a civilek elleni elfogadhatatlan orosz támadás miatt.
Lengyelország is felpörgetné Ukrajna EU-tagságát
Lengyelország azt javasolja, hogy az Európai Unió haladéktalanul kezdje meg Ukrajna tagfelvételi eljárását, így a tagjelöltté váló ország hozzáférhet a helyreállítási alapokhoz. – vetette fel Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-oldalán. A Politico összeállítása szerint Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szombati tárgyalásai után is említette a gyorsított uniós tagság ötletét, melyet Lengyelország és Svédország is támogatásáról biztosított. Ukrajna az EU több partnerségi programjának tagja, és nyíltan aspirál a tagságra.
A YouTube-on is szankciók érik az oroszokat
A YouTube több orosz csatorna, köztük az államilag finanszírozott RT média, bevételszerzési jogát is megvonta – írja a Reuters.
A videómegosztó több csatornától is megvonja a videók monetizációjának lehetőségét. Vannak olyan csatornák is, amelyeket már korábban is szankcionáltak. A közlemény szerint a lépést „rendkívüli körülmények” indokolták.
Farshad Shadloo, a YouTube szóvivője szerint az érintett csatornák videói ritkábban fognak megjelenni az ajánlásokban. Hozzátette: az RT és több más csatorna a továbbiakban nem lesz elérhető Ukrajnában „kormányzati kérés” miatt.
Egyes törvényhozók és felhasználók már évek óta próbálták elérni, hogy a YouTube vonja meg az orosz kormánnyal kapcsolatban álló csatornáktól a videók után járó reklámbevételeket, mert azokkal rendszerint hamis híreket terjesztenek.
Holnap folytatódhat az EU-szankciók sora
„Holnap 18 órára összehívom az EU külügyminisztereinek virtuális találkozóját, hogy további intézkedéseket fogadjunk el Ukrajna támogatására, és Oroszország agressziója ellen” – írta szombat este Twitteren Joseph Borell Fontelles, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
Borell azt írta, hogy sürgősségi segélycsomagot szeretne az ukrán fegyveres erőknek, amivel „támogatnák őket hősies harcukban.”
 
 
Műholdfelvételen egy orosz menetoszlop Dél-Ukrajnában
Orosz szárazföldi erők közelednek az ukrajnai Nova Kakhovka felé 2022. február 26-án egy műholdfelvételen.
Zoom
Fotó: Maxar Technologies / Reuters
(Kuruc.info - MTI - Index - Telex nyomán)
A frissebb fejleményekről itt tudósítunk:
Előző gyűjtőcikk a napi eseményekről: