Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán a moszkvai lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a przewodówi rakétaincidenssel kapcsolatban - közölte Marija Zaharova, a tárca szóvivője szerda este az orosz sajtóval.
Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne "üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak", és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.
Zaharova a lengyel ügyvivővel folytatott tárgyalást előtt a Telegramon felvetette a kérdést, hogy vajon nem kellene-e a lengyel hatóságoknak bocsánatot kérniük az oroszellenes kirohanásokért és a varsói orosz nagykövet kedd éjszakai bekéretéséért, miután Andrzej Duda elnök is balesetnek nevezte a rakétaügyet. Reagált arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kemény választ sürgetett az Egyesült Államoktól a lengyelországi rakétaincidensre. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kijev kapja meg a kemény választ Washingtontól.
Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: "annyira nyilvánvaló volt a helyzet" Przewodówban, hogy eleve kudarcra ítéltetett az a kísérlet, hogy a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban bolhából elefántot csináljanak. Mint mondta, Lengyelországnak, mielőtt elkezdett fegyvert szállítani Ukrajnának, el kellett volna gondolkodnia azon, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járhat.
Az orosz külügyminisztérium a honlapján szerdán napközben megjelent állásfoglalásában felháborítónak minősítette több NATO-országnak a rakétaincidensre adott reagálását, valamint hogy külföldi médiumok hamisan terjesztették, hogy Oroszország lehet a tettes. A tárca kifejezte reményét, hogy egy pártatlan vizsgálat és eredményének közzététele leleplezi ezt a "provokációt".
(MTI)