Indiában pénteken sikeresen fellőtték a Vikram-S elnevezésű, első magánfejlesztésű rakétát. A tesztrepülést mérföldkőnek tartják az ország kereskedelmi célú űriparának megteremtésében.
A Skyroot űrvállalat 545 kilogrammos rakétája az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) Csennai mellett fekvő bázisáról szállt fel a videófelvételek tanúsága szerint. A rakéta a hangsebesség ötszörösével képes repülni, és 83 kilogramm hasznos terhet tud 100 kilométerre szállítani.
A Vikram-S 89,5 kilométeres magasságba, a világűr határáig jutott el. Egyes űrügynökségek a 80 kilométeres magasságot tekintik a határvonalnak, a Kármán-vonal meghatározása szerint azonban - amit egy nemzetközi repülési testület fogadott el Kármán Tódor számításai alapján - száz kilométer magasan van a Föld légköre és a világűr között húzódó határ.
A rakéta a felbocsátása után öt perccel visszatérve a Bengáli-öbölben csapódott be. A Skyroot közleménye szerint a Vikram-S indításában csaknem száz munkatársa működött közre.
A Skyroot űrvállalatot 2018-ban alapították, befektetői közé tartozik a szingapúri GIC állami befektetési alap is. Miután az indiai kormány 2020-ban megnyitotta az utat a magáncégek előtt, a Skyroot volt az első űrkutatási startup, amely megállapodást kötött az ISRO indítási és tesztelési létesítményeinek használatáról.
A Skyroot a kisebb műholdak indításának költségeit akarja a jelenlegihez képest 90 százalékkal csökkenteni. Ennek eléréséhez kompozit anyagokból alig 72 óra alatt összeszerelhető rakétákat fejleszt, amelyek már jövőre elkezdhetnék a műholdak pályára állítását.
Az ISRO által 2014-ben indított, legénység nélküli Mars-missziója mindössze 74 millió dollárba került, kevesebbe, mint a Gravitáció című Oscar-díjas film. Az indiai Mangaldzsan (amelynek hindi jelentése: Mars-űrhajó) a bolygó felszínét és légkörét kutatta.
A Skyroot a rakétáit az indiai űrprogram atyjának tartott Vikram Szarabhai indiai fizikusról és csillagászról nevezte el.
(MTI)