Malajzia egyetért azzal az ítélettel, melyet egy holland bíróság hozott a Malaysia Airlines MH17-es járatának lelövése ügyében - jelentette be pénteken a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke, Iszmail Szabri.
"Bár semmi sem tudja visszaadni az áldozatokat, sem enyhíteni családok gyászát, a bírósági döntés remélhetőleg némi megnyugvást ad a hozzátartozóknak" - áll a miniszterelnöki iroda közleményében, amelyben egyúttal köszöntetet mondtak a nyomozást végző hatóságoknak is.
Az illetékes holland bíróság három férfit - két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát ítélt életfogytig tartó börtönbüntetésre, akik Kelet-Ukrajna felett lelőtték a járatot 2014-ben. A tragédiában 298 ember - köztük 43 malajziai - halt meg.
A vádlottak - az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov -, valamint a per során bizonyíték hiányában felmentett Oleg Pulatov nem jelentek meg a tárgyaláson.
A holland hatóságok korábban megállapították, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről - Pervomajszk település mellől, egy mezőről - indítottak el.
A rakétaügyekben (is) mindig igazat mondó Zelenszkij szintén üdvözölte a bíróság döntését, Twitter-üzenetében azonban hozzátette, bíróság elé kell állítani azokat is, akik parancsot adtak a bűncselekmény végrehajtására.
(MTI nyomán)