Itamár Bengvír, az új izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere arra utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlót a közterületekről - jelentette a Maárív című újság hírportálja hétfőn.
Zoom
Fotó: Anadolu Agency
A szélsőjobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) pártot vezető Bengvír rendelete szerint bármely rendfokozatú rendőr eltávolíthatja a nyilvános terekről a Palesztin Nemzeti Hatóság zászlóját, melynek lengetése "terrorszervezet támogatásának" minősül.
Zoom
"Mennyire szánalmas a palesztin zászlóba kapaszkodni, amelyet tiltakozók ezrei lengettek, ahelyett, hogy szembesülnének az igazsággal: a jogi 'reform' egyszerűen a főbejáraton behozza az életünkbe a korrupciót és a jogállamiság szétzúzását Izraelben" - mondta a rendeletről Orit Farkas Hacohen törvényhozó, az előző kormány minisztere, utalva a múlt héten, Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervekre, melyek átalakítják az izraeli jogrendet.
Zoom
Hétfőn az izraeli parlament, a kneszet egyik bizottsága elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amellyel megfoszthatják izraeli állampolgárságuktól és kiutasíthatják az országból a terrorcselekmények elkövetőit. A két héten belül elfogadni szándékozott indítvány szerint a belügyminiszter megvonhatja az állampolgárságot vagy a tartózkodási engedélyt, és kiutasíthatja a palesztin hatóságtól fizetést vagy pénzbeli juttatást kapó "terroristákat" a Palesztin Nemzeti Hatóság területére anélkül, hogy előzőleg figyelembe venné esetleges más - általában izraeli - állampolgárságát.
A jelenlegi törvények is lehetővé teszik az állampolgárság megvonását a terrorizmus miatt elítéltektől, de előírja egy másik státusz, általában tartózkodási engedély fenntartását, mely továbbra is lehetővé teszi számukra az Izraelben maradást.
Az új kormány várhatóan még ebben a hónapban megpróbálja elfogadtatni az új Netanjahu-kormány izraeli jogrendet megváltoztató átfogó javaslatcsomagját is, melynek célja az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése. Ez ellen közleményben tiltakoztak egyetemek és főiskolák jogi karainak dékánjai, amelyben óva intették Jarív Levin igazságügyi minisztert a jogrendszer ilyen átalakításától. Hibás és elhamarkodott eljárással vádolják Levint, mert szerintük "szélsőséges változás történne az alkotmányos rendszerben, mely megszünteti a fékeket és ellensúlyokat, az ellenőrzést és az ellenőrzési mechanizmusokat". "Veszélyezteti Izrael demokratikus és befogadó természetét, s jogrendszerének alapelveit" - írták a jogi dékánok az igazságügyi miniszter terveiről.
"Az új kormány az alkotmányos szerkezet olyan szélsőséges változását igyekszik végrehajtani, amely megszünteti a fontos egyensúlyi mechanizmusokat, a kormány és a kneszet ellenőrzését és felügyeletét, amely a hatalmi ágak szétválasztásának elvei szerint működő minden demokratikus országban szükséges és fennáll. Ez a radikális változás mindannyiunknak árthat" - hangsúlyozták Izrael vezető jogászai a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet beszámolója szerint.
Frissítés: palesztin kormányfő: Izrael célja, hogy megdöntse a Palesztin Hatóság uralmát
Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök hétfőn azzal vádolta meg az új izraeli kormányt, hogy meg akarja dönteni a nemzetközileg elismert Palesztin Hatóság uralmát, és figyelmeztetett: az izraeli büntetőintézkedések felkorbácsolhatják az indulatokat az amúgy is pattanásig feszült izraeli-palesztin viszonyban.
Az elmúlt napokban Izrael több millió dollár értékű palesztin adójövedelmet tartott vissza, palesztin tisztségviselőket fosztott meg különleges kiváltságaiktól, és felfüggesztette a palesztin szülők közoktatási egyeztetését. Vasárnap este Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter pedig arra utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlókat az izraeli közterületekről.
Mohamed Stajje heti kormányülésén kijelentette: az ENSZ segítségét kérő palesztin felhívásra adott izraeli intézkedések "célja a (Palesztin) Hatóság uralmának megdöntése, valamint pénzügyi és intézményi ellehetetlenítése". A palesztin kormányfő hozzátette: "Ezeket a lépéseket a palesztin nép, a palesztin vezetés és pénzügyi forrásai elleni újabb háborúnak tartjuk, illetve a palesztin nemzeti joghatóság fennmaradása és eredményei elleni háborús intézkedéseknek gondoljuk".
Az izraeli kormányzati lépéseket azt követően hozták, hogy az ENSZ Közgyűlése úgy döntött: jogi szakvéleményt kér az ENSZ legmagasabb szintű nemzetközi jogi testületétől, a hágai Nemzetközi Bíróságtól a Jordán folyó megszállt nyugati partján (Ciszjordániában) és Kelet-Jeruzsálemben végrehajtott izraeli politikai lépések jogszerűségével kapcsolatban.
Izrael határozottan ellenezte a palesztinok által támogatott közgyűlési döntést.
A Nemzetközi Bíróság jogi szakvéleménye nem kötelező érvényű ugyan, de komoly jelentősége van a nemzetközi közvélemény befolyásolásában.
Mohamed Stajje visszautasította azokat az izraeli állításokat, hogy az ilyen palesztin lépések akadályoznák a béke előmozdítását. "Jogunk van ahhoz, hogy panaszt emeljünk, és a világ tudtára adjuk szenvedésünket" - fogalmazott a palesztin kormányfő a Háárec című izraeli baloldali-liberális napilap hétfői számában.
(MTI nyomán)