Az Ukrajnától 2014-ben visszacsatolt Krím és Szevasztopol megvédelmezését és gyorsított ütemű fejlesztését ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszországhoz való csatlakozásról a két közigazgatási egységben rendezett népszavazás kilencedik évfordulója alkalmából.
"Nyilvánvaló, hogy a biztonsági kérdések prioritást élveznek a Krím és Szevasztopol számára, különösen ma. Mindent megteszünk, hogy elejét vegyük minden fenyegetésnek" - mondta az elnök a régió fejlesztéséről tartott tanácskozáson.
Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a terrortámadás által megrongált Krími híd vasúti részének teljes helyreállítása határidőre befejeződik. Az elnök átfogó gazdasági fejlesztést és szociális támogatást ígérve üdvözölte a krímieket és minden oroszt a Krím Oroszországgal való újraegyesítésének szombati évfordulója alkalmából, az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által el nem ismert népszavazáson hozott döntést pedig "véglegesnek" és "történelminek" nevezte.
Ugyanezen a tanácskozáson Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország "új régióiban" tavaly mintegy 384 kilométernyi utat újítottak fel, és azt ígérte, hogy jövőre megépül az autóút az Azovi-tenger körül.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken kitüntetésre terjesztette fel annak a két Szu-27-es vadászgépnek a pilótáját, amelyek elfogtak egy amerikai drónt a Fekete-tenger feletti légtérben. A moszkvai katonai tárca szerint a két vadászpilóta akciójával megakadályozta "a különleges hadművelet céljából kialakított ideiglenes légtérhasználati terület határainak megsértését".
A tárca szerint az amerikai MQ-9 Reaper drón, amely az incidens nyomán a tengerbe zuhant, kikapcsolt jeladóval közeledett az orosz határ felé. A Kommerszant gazdasági lap idézte a ForPost című krími hírportált, amely az írta, hogy megtalálták a drón roncsait a Fekete-tengerben Szevasztopol közelében, 900 méteres mélységben.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: