Az "antiszemita és revizionista írások terjesztése miatt" Londonban letartóztatott Fredrick Toben ügyében október 29-én döntött a magát illetékesnek tartó brit bíróság. Mint hírportálunk beszámolt róla, Németország egy EU-s jogsegélyegyezményre hivatkozva kérte Toben kiadatását Nagy-Britanniától. Ahol egyébként - eddig még - nem üldözték a másként gondolkodókat.
A kérés teljesen abszurd, mint ahogy a letartóztatás is az, hiszen Fredrick Toben ausztráliai otthonában követte el a "bűncselekményeit", vagyis az ún. holokauszttal és a második világháborúval kapcsolatos írásait onnan töltötte fel az internetre. Az angol bíróság döntése értelmében a német kiadatási kérelem "érvénytelen" és nem teljesíthető.

Ugyanis nem tartalmaz "elegendő információt arról, pontosan melyek azok a weboldalak", ahol Toben írásai megjelentek.
Hiába, azért a több száz éves brit szabadságeszmények megsemmisítése nem megy egyik napról a másikra. De azért már előrehaladt a folyamat, mert a bíróság 100 ezer font kezesség fejében hajlandó csak szabadlábra helyezni az eretneket.

Disneyland bejáratánál
További feltétel, hogy bejelentett lakhelyén tartózkodjon, az angol bíróságot az ausztrál hatóságoknak tájékoztatniuk kell arról, milyen útleveleket birtokol, ezen kívül nem vehet részt nyilvános rendezvényeken, nem adhat nyilatkozatot a sajtónak, és az interneten sem szólalhat meg, csupán néznie szabad a weboldalakat. Ez utóbbi kiváltképpen érdekes, mert ezek szerint már ott tartunk, hogy bárkit el lehet tiltani a világháló használatától.
Lényegében tehát házi őrizetbe helyezik az „eretnek” nézeteit hangoztató 64 éves Fredrick Tobent, mint egykor Galileo Galileit. Az ügy ezzel persze még nem ért véget, mert a német hatóságok fellebbezhetnek a brit bíróság döntése ellen.
P.O.