Több ezer délkínai sportoló hamisította meg az életkorát, hogy előnyhöz jusson a versenyeken - derült ki a kormány vizsgálata után. Már a tavalyi olimpia idején is sokan gondolták, hogy egyes kínai sportolók meghamisították az életkorukat, így ez a mostani eset csak olaj a tűzre.
A Guangdong tartomány Sport Irodája által vezetett vizsgálat során közel 13 ezer sportolón végeztek csontvizsgálatot, és több mint 2000 atlétáról derült ki, hogy idősebb volt annál, mint ami az irataiban szerepelt. A vizsgálatokat azokon a tinédzserkorú sportolókon hajtották végre, akik a tartományi sportakadémiákra járnak.
Az egyik vizsgált sportoló hét évvel idősebb volt, mint amennyinek mondta magát, de általában csak 1-2 év eltérés volt a valós és a bevallott életkor között. "Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy azok, akik meghamisították az életkorukat, nem juthattak jogosulatlan előnyhöz" - mondta a vizsgálat egyik vezetője. "A röntgenfelvételek alapján át fogjuk tekinteni a 2008-as ifjúsági versenyek eredményeit" - tette hozzá a szakember.
Az utóbbi években egyre többen vádolták azzal a kínai sportolókat, hogy meghamisítják az életkorukat. A pekingi olimpián a női tornászcsapatot érte az a vád, hogy idősebbnek mondták magukat a valódi életkoruknál, hogy elindulhassanak az ötkarikás játékokon, mivel a tornászoknak minimum 16 évesnek kell lenniük, hogy versenyezhessenek.
A Nemzetközi Tornász Szövetség (IFG) később vizsgálatot is indított az ügyben, de végül tisztázódtak a megvádolt sportolók.
Tavaly decemberben a Kínai Kosárlabda Szövetség jelentette be, hogy 36 játékos meghamisította az életkorát. Az észak-amerikai profi kosárlabda ligában (NBA) szereplő New Jersey Nets játékosáról, Ji Jianlianról is azt állították, hogy nem 21 éves - mint amennyinek mondja magát -, hanem már a 24-et is betöltötte.
(FH)