A cseh közszolgálati televízióban is látható volt a cseh Nemzeti Pártnak (Národní strana) az a választási kampányfilmje, amelyben a cigánykérdés végső megoldását szorgalmazza.
Az európai parlamenti választásokra készült klipben a párt korrekt módon követeli, hogy végre érvényesítsék a cseh nemzeti érdekeket és hagyjanak fel a beilleszkedésre képtelen személyek, valamint a zsákmányszerzők támogatásával. Rámutatnak: utóbbiak a tisztességes polgárok adójából élősködnek és a feketék fajgyűlöletének hirdetői és megtestesítői.
E feliratok hátterében lepusztult lakótelepek és kövér cigányok láthatók, akik a fehéreket szidalmazzák. Végül felhívja az uniós tagországokat, hogy fogadják el a Nemzeti Párt útmutatását.
Több liberális politikus persze felháborodva bírálta a CT vezetőségét, mert a reklámfilmet levetítette (mert az ő érdekeik a törvényeket is felülírják szerintük). Jirí Janecek vezérigazgató azzal védekezett, hogy a vonatkozó törvény szerint a közszolgálati médium köteles helyt adni a választásokon induló valamennyi párt reklámjainak, amelyek tartalmáért az illetékes politikai tömörülések felelnek.
Michael Kocáb, kisebbségügyi és emberjogi miniszter azt mondta, hogy "a reklámfilm egyértelműen a nácik propagandáját idézte fel, akik a zsidókérdést akarták véglegesen" megoldani. "A kedden vetített reklámklip is idegengyűlöletet áraszt, egyértelműen nemzetgyalázó, ezért a belügyminiszternek kell lépnie. És természetesen a CT vezérigazgatójának" - hangsúlyozta a tárcavezető.
Az éles kritikákat követően törvénysértő módon a cseh köztévé és a rádió is visszautasította a nemzeti párt politikai reklámjainak további sugárzását. Martin Pecina belügyminiszter pedig bejelentette, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket a Nemzeti Párt mielőbbi betiltása érdekében. A demokrácia és szólásszabadság nevében, természetesen.
(Nol nyomán)
 
 
Korábban írtuk: A csehországi cigánykérdés végleges megoldását ígéri a választóknak a nacionalista Nemzeti Párt (NS) abban a választási klipben, amelyet szerdán délután sugárzott a közszolgálati Cseh Televízió.
A klip azonnal botrány kavart és Jirí Janecek, a televízió elnöke bejelentette: a felvételt nem fogják újra műsorra tűzni, s napokon belül büntetőeljárást kezdeményeznek a Nemzeti Párt ellen.
A pártok választási klipjeinek közlését - méghozzá változatlan formában - törvény írja elő a Cseh Televíziónak, tehát törvényt sért a polkorrektkedő TV-elnök.
(MTI nyomán)