A pedofília irányában feltűnően elnéző Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő, s gyanúra ad okot korábbi könyve is – hangoztatta az egykori diákvezérrel folytatott televíziós vitában François Bayrou francia centrista politikus az európai kampányviták során.
Éles, a személyeskedésektől és az indulatoktól sem mentes televíziós vita zajlott a France2 tévéműsorában. Az európai választási listákon szereplő személyek programjait megismertetni szándékozó sorozatban csapott össze élő adásban François Bayrou, a jobboldali, centrista UDF vezetője – aki 2002-ben és 2007-ben is indult az elnökválasztáson – Daniel Cohn-Bendittel.
Bayrou az 1968-as szélsőbaloldali diákmegmozdulások egykori vezetőjével folytatott vita során fölvetette, hogy az utóbbi időben zöld színekben politizáló, korábban csak „Vörös Daniként” emlegetett Cohn-Bendit feltűnően rokonszenvezik a pedofíliával.
Állítását, melyet a hatalmas felzúdulás ellenére azóta sem vont vissza, többek között azzal támasztotta alá, hogy Cohn-Bendit 1975-ben egy olyan könyvet jelentetett meg, melyben, mint Bayrou fogalmazott, „olyan tapasztalatokat ír le, próbál alátámasztani és igazolni gyerekekkel és igen fiatal személyekkel kapcsolatban, amelyeket én soha nem tudnék elfogadni”.
Az 1975-ös, The Grand Bazaar című könyvben Cohn-Bendit arról ír, milyen kapcsolatban állt, ahogy fogalmaz, milyen „találkozásai voltak” különböző gyermekekkel abban az időszakban, amikor egy radikális kommunában élt a korabeli Nyugat-Németországban. A könyvből az derül ki, hogy a szerző intim testi kapcsolatba került velük.
Nem ez az első eset, hogy törvénysértés vádja illeti a szélsőbaloldali diákvezért, akit 1994-ben Németországban, 1999-ben Franciaországban választották uniós képviselővé. Mint arról korábban az MNO beszámolt, az Európai Parlament visszautasította, hogy megvonja a szélsőbalos nézeteiről közismert, korábban a francia Zöldek színeiben politizáló képviselő, Daniel Cohn-Bendit mentelmi jogát.
Az egyes választói körökben ma is népszerű politikust, az 1968-as diáklázadások egyik vezérét a német rendőrség azzal gyanúsította, hogy 1998-ban egy német szélsőbalos terrorista segítségére sietett.
(radioFrance, eubusiness.com)