Ukrajnában ügyészségi nyomozás indult az egészségügyi minisztériumban, mert kiderült, hogy a sertésinfluenza-járvány elleni óvintézkedésekre szánt pénznek lába kelt. Ötven millió hrivnyát (1,1 milliárd forint) kellett volna diagnosztikai felszerelésre költeni, és papíron ez a pénz el is ment, de senki sem látta a rajta vásárolt berendezéseket
A gyanú szerint a tárca vezetői nem gondoskodtak a kórházak és patikák megfelelő gyógyszerellátásáról, a szükséges közegészségügyi előírások betartásáról, ami több beteg halálához vezetett. Ezért Ukrajnában 5-8 évi szabadság vesztést is ki lehet szabni.
Az ukrán UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy az influenzatesztek beszerzésére kiírt pályázatot olyan ukrán cég nyerte meg, amely korábban soha nem foglalkozott egészségügyi eszközök vásárlásával.
A 46 millió lakosú Ukrajnában mindössze két fővárosi laboratórium képes a sertésinfluenza kórokozójának azonosítására. Ukrajnában hétfői hivatalos adatok szerint 67 ember vesztette életét heveny vírusos tüdőgyulladásban, de az egészségügyi hatóságok nem adják meg, hogy ez a vírus a világjárványt okozó influenza volt-e vagy valami más.
Viktor Juscsenko államfő a világjárványos influenzára hivatkozva kért segítséget a nagyhatalmaktól, az Európai Uniótól és a NATO-tól.
(Független Hírügynökség)