A canterbury érseknek "nincs problémája" a homokos püspökökkel - erről maga Rowan Williams, az anglikán egyház vezetője beszélt a The Times szombati számában megjelent interjúban.

Az érsek ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem helyesli, ha egy homokos püspök aktív "párkapcsolatban" él, mert az elvárt "kívánalom" a cölibátus."Leegyszerűsítve: nincs probléma egy homoszexuális személlyel, aki püspök" - mondta Williams, majd így folytatta: "Arról a tényről van szó, hogy vannak hagyományos, történelmi kívánalmak, amelyek betartását elvárjuk a klérus tagjaitól. Ezért mindig szempont a papok magánélete."
Elismerte ugyanakkor, hogy érseksége alatt 2003-ban élte át a legnehezebb időszakot. A klérus konzervatív tagjainak tiltakozása miatt akkor kellett visszavonnia a cölibátusban élő, ám ferde hajlamaival nyíltan kérkedő Jeffrey John püspöki kinevezését. Mint a lapnak fogalmazott: cserbenhagyta Johnt.
A hatvanéves Williams arról is beszélt az interjúban, hogy nyugdíjba kíván menni, mielőtt tíz év múlva lejárna a kinevezése. "Nem fogom ezt a munkát hetvenévesen is végezni" - fogalmazott a világ hetvenmillió anglikán hívőjének vezetője.
(FH nyomán)