A Haifa izraeli város melletti Uszfijje településen tegnap hiába várták a két héttel ezelőtti tűzvész megfékezésében jeleskedett ciszjordániai palesztin tűzoltók négytagú küldöttségét, mert a hálás zsidók ezúttal, a tiszteletükre rendezett fogadásra már nem adtak nekik belépési engedélyt. Az izraeli hatóságok „technikai hibának” minősítették a gyalázatos esetet.


A palesztin Polgári Védelem tűzoltói

Az izraeli Kármel hegyen és környékén a két héttel ezelőtt tombolt tűzvész megfékezésére palesztin tűzoltók is érkeztek a Palesztin Nemzeti Hatóság területéről. Áhmád Tíbi, az izraeli parlament palesztin képviselője keddre a Kármel hegyen levő Uszfijje drúz településen fogadást szervezett a tűzoltásban részt vett palesztin tűzoltók küldöttségének a tiszteletére, ám a meghívott vendégek nem érkeztek meg az eseményre. Megjegyezzük, hogy a Haifa város melletti Uszfijje drúz településen is komoly károkat okozott a négy napos tűzvész.

Az uszfijjei drúz vendéglátók (akik egyébként arab nyelven beszélő őshonos palesztinok, csak a X-XI. századtól kezdve az iszlámból kiszakadt sajátságos vallást követnek – J. K.) néhány órás várakozás után megtudták, hogy hiába várnak, mert az izraeli hatóságok nem adtak belépési engedélyt az alig két héttel korábban a zsidók segítségére siető palesztin tűzoltóknak. Áhmád er-Rizek tábornok, a palesztin tűzoltóság parancsnoka a megszégyenítő esetre reagálva kijelentette, hogy a történtek ellenére a jövőben is önzetlen segítséget nyújtanak Izraelnek, ha erre fölkérik őket.


Palesztin tűzoltóautók útban a Kármel hegyre

A Sábákát Fálásztín Lilhivár (Palesztina Párbeszéd Portál) híradása szerint négy palesztin tűzoltó vett volna részt a fogadáson a ciszjordániai Dzsenín városából. Áhmád Tíbi izraeli palesztin képviselő a botrányos eset kitudódása után a sajtó képviselőinek kijelentette: „Ami történt, az szégyen, gyalázat, s fölösleges minden szó a magyarázkodásra. Ez a lépés ismét rámutatott Izrael fajvédő mivoltára.” A tiltakozásokra a megszállt palesztin területeken berendezkedett, úgynevezett Polgári Igazgatóság képviselője azt mondta, hogy a palesztin tűzoltók belépésének megtagadása ügyében csupán „technikai hiba” történt. Megjegyezzük, hogy a tűzvész idején simán beléphettek a ciszjordániai palesztin tűzoltók Izrael területére.

Érdemes fölidézni azt a palesztin tűzoltót, akit oltás közben kérdeztek meg az újságírók, hogy végül is mit keres a Kármel hegyen. Azt válaszolta, hogy a segítségükkel talán elősegíthetik a két nép közötti megbékélést. Mostani lépésükkel a zsidók valószínűleg neki is csattanós választ adtak arra, hogy a választott nép hogyan szokta meghálálni a mások tisztességét.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info