Hoszni Mubarak lemondása csak a kezdete, és nem a vége az egyiptomi demokratikus átmenetnek - jelentette ki pénteken a washingtoni Fehér Házban elmondott televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.
Obama hangsúlyozta, hogy a hatalmat átvevő egyiptomi hadseregnek "hiteles" lépéseket kell tennie a demokrácia irányába.
Az elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész ezekhez bármilyen segítséget megadni.
Az elnök szerint Mubarak távozása tükrözte az egyiptomi nép akaratát. "Egyiptom népe beszélt. A hangja meghallgattatott. És Egyiptom sohasem lesz a régi" - jelentette ki Barack Obama. - "Az egyiptomiak világossá tették, hogy nem adják alább a valódi demokráciánál."
"Az egyiptomiak fellelkesítettek bennünket, méghozzá azzal, hogy meghazudtolták azt a gondolatot, miszerint igazságot erőszak útján lehet a legjobban szolgáltatni" - mondta az elnök, aki az erőszakmentesség erkölcsi erejét szembeállította a terrorizmussal és az esztelen öldökléssel.
Rámutatott, hogy a demokráciába való átmenetnek lesznek nehézségei és hogy sok kérdés megválaszolatlan marad.
Az Egyesült Államoknak az egyiptomi hatalomváltásban játszott szerepével kapcsolatban ismeretessé vált, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter a 18 napig tartó felkelés alatt 5 alkalommal beszélt telefonon Mohamed Huszein Tantáuival, a kormányzást a legnépesebb arab államban átvevő katonai tanács vezetőjével.
Az amerikai kormányzat a válság során a nyilvánosság előtt a lehető legóvatosabban próbált meg asszisztálni a Washington óhaja szerint "rendezett átmenetként" végbemenő egyiptomi hatalomváltáshoz. A legnépesebb arab ország hadseregét az Egyesült Államok évi mintegy 1,3 milliárd dollárral támogatja.
A Fehér Ház szóvivője korábban jelezte: Washington egy olyan, demokratikusan megalakított kormányt tudna támogatni Egyiptomban, amely tartja magát az eddigi vezetés kötelezettség-vállalásaihoz, s betartja az érvényben lévő szerződéseket. Ezzel egyértelműen az 1979-ben megkötött egyiptomi-izraeli békeszerződésre utalt.
(MTI)