A Fukusima erőműnél a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték a helyszínen lévő japán biztonsági bizottság szerint. A reaktort üzemeltető Tepco vállalat azt közölte, hogy már elszökhetett némi sugárzás. Naoto Kan miniszterelnök azt mondja, az erőmű tíz kilométeres körzetében mindenkit evakuálni kell. Korábban csak három kilométeres körzetet ürítettek ki, a tíz kilométeren belül élőknek csak azt mondták, maradjanak otthon.

A Tokyo Tower elgörbült csúcsa (Index)
Az utólag 6,7-es magnitudójura módosított legutóbbi földrengés Niigata prefektúrában földcsuszamlásokat és lavinákat okozott, de áldozatokról vagy sérültekről nem érkeztek hírek a Kyodo News szerint.
A japán rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint 184 áldozata van a katasztrófának, ugyanakkor a Kyodo News szerint valójában akár ezer felett is lehet az áldozatok száma. A rendőrség állítólag csak Szendaiban háromszáz holttestet talált.
XVI. Benedek pápát "mélyen elszomorították a földrengés és a cunami brutális és tragikus következményei". A katolikus egyházfő imádkozik a halottakért és reméli, hogy családjuk és barátaik vigaszra találnak. Ezt Tarcisio Bertone bíboros sürgönyben írta meg a japán katolikus püspöknek a pápa nevében.
(Index)
Korábban írtuk: A Japán északkeleti részét pénteken megrázó 8,9-es erősségű földrengés után teljesen megállt az élet az egyébként állandóan nyüzsgő Tokióban.
A vasúti közlekedés megbénult, és az állomásokon hiába várnak az ingázók tömegei az általában óramű pontossággal induló vonatokra. Sokan a mobiljukkal próbálnának valakitől segítséget kérni, de ezúttal erre sincs mód, ugyanis nem működnek a mobiltelefon-hálózatok sem. A föld alatti telefonkábeleknek csak egy része rongálódott meg, így az egyébként mindig üresen álló nyilvános fülkék előtt most sorok kígyóznak.
(MTI)
Korábban írtuk: A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül 7 méteres magasságot értek el. A tévék képernyőin látszott, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve elsodort mindent, ami az útjába került. Óránként mintegy ötven utórengés volt, köztük egy 7,4-es erősségű.
A cunami félméter magas hullámokkal elérte Mexikó északnyugati partjait, jelentette az AFP
Egy második vonatot sem találnak a földrengés és a cunami után Japánban, állítja az AFP.
(MTI, Index)
Korábban írtuk: A japán rendőrség eddig 133 áldozatot erősített meg, de a Kyodo News szerint a földrengés és a cunami áldozatainak a száma végül az ezret is meghaladhatja.
Ausztráliában és Új-Zélandon már felfüggesztették a cunamiriadót, és Kína, Indonézia valamint a Fülöp-szigetek is hasonlóan tett, miután Tajvan és Guam is azt jelentette, hogy a komolyabb hullámok veszélye már elmúlt.
Továbbra is készültség van érvényben azonban Mexikóban, Guatemalában, El Salvadorban, Costa Ricán, Nicaraguán, Panamában, Hondurason, Chilében, Ecuadorban Kolumbiában és Peruban.
Folyamatosan érkeznek utórengések Japán északi részén, ezúttal hat, köztük egy 6,1-es erősségű földmozgást is észlelt az amerikai USGS.
Néhány vasútvonal újraindult Tokió környékén, jelentette a Kyodo News, azonban a BBC-nek egy tokiói szemtanú azt mondta, feltehetően éjszakára is az irodájukban ragadnak kollégáival, mivel a tömegközlekedés jelentős része még nem állt helyre.
Guamnál a cunami ereje elragadott két amerikai tengeralattjárót a dokkból, azonban vontatóhajók segítségével mindkettőt sikerült visszaszerezni.
Barack Obama amerikai elnök telefonon biztosította támogatásáról Naoto Kan japán miniszterelnököt és a japán népet. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig bejelentette, hogy az amerikai légierő is segített a fukusimai atomerőmű hűtésében, a létesítmény hamarosan a megszokott módon üzemelhet.
A Nukleáris Világszervezet tájékoztatása szerint megjavították a reaktorblok hűtőberendezését a Fukushima erőműben, elhárították a nukleáris veszélyhelyzetet.
A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint átszakadt egy védőgát Fukusima prefektúrában, a víz több házat is elmosott. Ugyanebben a prefektúrában van az az atomerőmű, aminek elromlott a reaktorhűtője. Emiatt több ezer embert telepítettek ki.
Obama elnök kabinetfőnöke, Bill Daley szerint nem fenyegeti nagyobb veszély az Egyesült Államok partvidékét. "Hawaiit már elhagyta a szökőár, és nem volt különösebb hatása, ez bátorító" - nyilatkozta.
Csak kisebb hullámok értek partot Indonézia északnyugati partvidékén, ezért a hatóságok lefújták a cunamiriadót. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés, valószínűleg azért, mert helyenként csak tíz centi magas volt az áradás.
A japán hadsereg 300 repülőgépet és 40 hajót készített elő a mentőműveletek támogatására, jelentette a Kyodo hírügynökség.
Az amerikai földtani intézet jelentése szerint gyors egymásutánban öt, nagyjából 5,5-ös erősségű utórengés rázta meg Japánt.
Hatalmas tűzvész pusztít Keszenuma városában Mijagi prefektúrában. A 74 ezer lakosú városban házak és más épületek is lángolnak. Szendai tengerparti részén is nagy tüzek vannak.
(Index)
Korábban írtuk: Pánik nincs Japánban, főleg nincs Tokióban, ahol a cunami elhanyagolható veszéllyel jár - írja a Kuruc.info Tokióban élő olvasója.
A japán nép fegyelmezetten vonul az iskolák tornatermébe s egyéb gyülekezőpontokra. Városszerte százezrek vannak az állomások környékén s gyalog próbálnak hazajutni, mások több kilométeres sorban, fegyelmezetten állva és várva várják a buszokat, taxikat. Ma a vonatok nem mozdulnak Tokióban.
Ez a nép az egyik legfegyelmezettebb, fel vannak készülve az ilyen eseményekre. A magyar lány valószínűleg első felindulásában erősen túloz a pánik tekintetében.
Tokió egyébként is hatalmas épületekből áll, nincs semmi szükség a tetőre menni, elég ha a második emeleten van, az is 10-15 méter magasan fekszik...
Több tartományban levágták az áramot a további balesetek, tüzek terjedése, megakadályozása érdekében. Chiba-ken, Miyagi-ken, Mie-ken besötétült. Ez több millió embert jelenthet áram nélkül ma este.
Nálunk s rengeteg házban 250 literes tartályok vannak, így mindenkinek van vize hetekig. A belvárosban az ennivalót sok helyen már felvásárolták, de mi is ott élünk /belváros/, csak nem egészen a központban, itt minden nyugodt, a 24 órás boltok nyitva, s minden van, sőt a töltőkocsik is jöttek rakodni, így nincs fennakadás. Az autóközlekedés zavartalan Tokióban.
(Kuruc.info)
A Kyodo hírűgynökség legfrissebb jelentése szerint Japánban 88 ezren tűntek el a földrengés és a cunami következtében. A Kyodo a hivatalos japán hírügynökség.
A japán parti őrség egy hajót keres, ami 80 dokkmunkást szállított, és amit a cunami sodort el az ország északkeleti partjainál. A jelentésből nem derül ki, hogy ez ugyanaz a hajó-e, amiről a Reuters számolt be korábban. A délelőtti hírek szerint egy száz utast szállító hajónak veszett nyoma.
A japán rendőrség legutóbb közölt adatai szerint 88 halottja van a szökőárnak és a földrengésnek, és 349-en eltűntek. Az adatokba még nem számolták bele azt a 2-300 áldozatot, akiknek a testét Szendai tengerpartján találták meg, bár a hírt már a rendőrség is megerősítette.
Kauai szigetét érte el először a szökőár Hawaiin. Ezután Oahut is elérte. Honolulu közelében a világhírű Waikiki Beachen áttörte a parti védőgátat, de a magasabban fekvő szállodákat nem érte el az egyméteres hullám.
Az amerikai földtani intézet jelentése szerint folyamatosak az utórengések Japánban, az elmúlt fél órában hét, 5,2-5,6-os erősségű rengést mértek.
Az amerikaiak csendes-óceáni cunamiközpontja szerint elérték Hawaii partjait a szökőár első hullámai. A parti térségeket már korábban kiürítették. Egyelőre nem tudni, hány méteres hullámok értek partot, az előrejelzések kétméteres hullámokat jósoltak.
(Index)
Korábban írtuk: Nem követelt áldozatokat és károkat sem okozott a szökőár a Fülöp-szigeteken a hivatalos közlöny twitteroldala szerint.
A 8,8-as erősségű rengés négy atomerőművet érintett Japánban, ezekben összesen 11 reaktor üzemel. A helyi kormány az események után nukleáris vészhelyzetet rendelt el, bár a hivatalos közlések szerint nincs semmilyen sugárveszély az országban.
Nehézségekbe ütközik az áldozatok mentése Japánban. A BBC egyik tapasztalt tudósítója szerint a cunami és a földrengés által leginkább érintett területek "nehezen megközelíthetők, különösen Ivate Szendaitól északra, ahol egy teljes várost porig rombolt a földrengés. Ráadásul már sötét is van, és még tart a tél, havazást jósolnak".
A Reuters értesülései szerint egy teljes vasúti szerelvénynek is nyoma veszett a cunami érintette partmenti térségben Japánban.
A japán hatóságok felszólították a Fukushima erőmű közvetlen környékén lakókat - úgy kétezer embert -, hogy hagyják el otthonaikat, jelentette a BBC. A Guardian értesülései szerint az erőmű két kilométeres körzetét evakuálják. Az erőmű 1-es reaktorblokkjában meghibásodott a hűtőrendszer a vészleállás alatt.
A hatóságok legutóbbi összesítése szerint hatvan halottja van a szökőárnak Japánban.
Az ecuadori hatóságok megkezdték a csendes-óceáni partvidék kiürítését.
(Index)
Korábban írtuk: A halottak mellett eltűnteket is nyilvántartanak a földrengés és a cunami után Japánban. Az AP jelentése szerint 39 embernek veszett nyoma.
Hawaiit az amerikai cunamiközpont szerint két méteres szökőár fenyegeti, ezért a part menti településeket evakuálták. Egy hawaii twitelő szerint "A milani szupermarketban már a második sziréna előtt elfogyott a víz és a kenyér".
A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a szökőár elsodort egy személyszállító hajót száz utassal a fedélzetén. Nincs hír róla, hogy mi lett a velük. Tokióban nincsenek látványos károk, ténfergők annál inkább.
(Index)
Ha a hétvégén nem romlik tovább a helyzet, és nem derül fény a kereskedési rendszert és infrastruktúrát ért komoly károkra, a munka hétfőn a megszokott rendnek megfelelően folytatódik, közölte a tokiói tőzsde szóvivője. (MTI)
A BBC tudósítója szerint Indonézia észak-keleti partvidékét ezekben a percekben érheti el a cunami. A partról ezrével menekültek az emberek, a nagyobb városokban dugók alakultak ki. Bár azt a régiót nem érintette a 2004-es délkelet-ázsiai szökőár, az emberek a tudósító szerint tisztában vannak azzal, hogy milyen pusztítást végezhet a szökőár.
A Reuters jelentése szerint már 42 halottja van a természeti katasztrófának Japánban.
Colin Taylor, a bristoli egyetem földrengésbiztos-építészeti professzora szerint Japánban a legfejlettebb a földrengésvédelem, az épületek komoly rengéseknek is ellenállnak, de egy 8,8-as erősségű rengésre képtelenség felkészülni. Ennél is veszélyesebb a cunami. "Nagyon keveset lehet tenni a cunamik ellen. A hullámok energiája túl nagy, nincs épület, ami ellenállna nekik. 65-80 km/h-ás sebességgel érnek partot, nagy a mozgási energiája, képtelenség ennek ellenálló épületet tervezni" - mondta. Egy 8,9-es rengés még Japánban is ritka, de az országban évtizedek óta szigorú földrengés szabványt használnak az épületek tervezésekor.
A japán kormány főtitkára, Jukio Edano szerint mechanikai hiba történt a Fukushima atomerőmű 1. blokkjában a reaktor hűtésében az atomerőmű leállítása után. A veszélyhelyzetet "elővigyázatosságból" rendelték el, a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben".
Az NHK japán hírtelevízió jelentése szerint nukleáris veszélyhelyzet az elrendelt vészhelyzet. A földrengés után a rengés epicentrumához viszonylag közel levő Fukushima atomerőmű két reaktorában is leállt a hűtés, és az NHK jelentése szerint eddig még nem sikerült megoldást találni a problémára.
A 8,8-as erősségű földrengés óta az amerikai földtani intézet még 39 utórengést, köztük egy 7,4-es erősségűt mért.
A Japan Times egyik újságírójának tweetje szerint a szerkesztőségben állva gépelnek, hogy baj esetén gyorsan el tudjanak menekülni.
Vészhelyzetet rendelt el a japán kormány a Fukushima atomerőmű két reaktorblokkjának a meghibásodása miatt. A hatóságok szerint nem történt radioaktív szivárgás.
(Index)
Korábban írtuk: Oroszországtól Ausztrálián át Mexikóig, a Csendes-óceán szinte valamennyi országában kiadták a cunamiriasztást.
A BBC tudományos rovata szerint eddig sosem látott felvételek készültek a szökőárról, amit a jövőben a tudósok elemezhetnek, hogy jobban kiismerjék a cunamik természetét.
Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint Ausztráliára nem jelent veszélyt a csendes-óceáni szökőár.
Az Egyesült Államok csendes-óceáni cunamiközpontjának tájékoztatása szerint evakuálták Hawaii partvidéki területeit. Arról nem érkezett adat, hogy hány embert kellett kimenekíteni, de a központ tájékoztatása szerint a szigeteket két méteres szökőár fenyegeti.
Az orosz hatóságok közlése szerint 11 ezer embert kellett kimenekíteni Oroszország keleti partvidékén a cunami elől. A szökőár több települést is elért a Kuril-szigeteken, Malokurilszkoje városkában három méteres szökőár pusztított. Kamcsatkán is készülnek a szökőárra, de oda még nem ért el a hullám, jelentette az AP.
Roger Musson, a Brit Földtani Társaság szakértője szerint a Japánt megrázó rengés a hatodik legerősebb feljegyzett rengés 1900, a feljegyzések kezdete óta. Összehasonlítva a februári új-zélandi földrengéssel, "ez ezerszer erősebb, igazán hatalmas volt".
A tokiói magyar nagykövetség nem tud magyar sérültekről, mondta Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője. Folyamatosan próbálják elérni azokat a magyarokat, akikről tudják, hogy az országban tartózkodnak. A követséggel műholdas telefonon sikerült beszélniük, mivel a telefonvonalak megrongálódtak. (FH)
A Guardian beszámolója szerint a földrengés epicentrumához legközelebbi nagyváros, a Mijagi prefektúra központja, Szendai egymillió lakosú. A Mijagi prefektúra és a szomszédos Fukusima prefektúra - ahol az atomerőmű két reaktorblokkjában is problémák adódtak a hűtőberendezésekkel - a Tohuku régió része. Tohuku az egyik kedvelt turistacélpont, jellemzően rurális, főleg földművesek lakta terület. 9,63 millió lakosa van, a fejletlenebb területek közé tartozik az országban.
(Index)
Korábban írtuk: A japán kormány a rendőrség adataira hivatkozó legújabb közlése szerint 32 halottja van a földrengésnek és a szökőárnak az országban.
A földrengés és a cunami mellett újabb veszélyforrásról érkezett jelentés Japánból. Egy twitelő szerint a hegyekben földcsuszamlások voltak. "Nincs biztonságos hely Japánban" - írta.
Egyelőre nincs hír magyar áldozatról, de ez változhat, mert északon sok az eltűnt ember - tudtuk meg a tokiói magyar turisztikai kirendeltségtől. A fővárosban, egyelőre úgy tűnik, nem történt nagyobb baj, itt az északi 8,8-ashoz képest csak 5-ös magnitúdójú volt a rengés, és eddig egy halálos áldozatról tudnak. A helyi források szerint ez volt a valaha volt legerősebb mért földrengés Japánban. A magyar turisztikai irodában és a nagykövetségen sem sérült meg senki, és az épületek is bírták a rengést. Az országban sem a helyi, sem a távolsági közlekedés nem működik, de a fővárosban van víz, gáz és villany, a telefonhívásokat pedig korlátozzák. Továbbra is nagy lánggal égnek a tározók a Tokió melletti Icsiharában, a Cosmo olajfinomítóban.
(Index)
Korábban írtuk: Bár a japán miniszterelnök tájékoztatása szerint a legtöbb atomerőmű automatikusan leállt a földrengés után, és sehol sem mértek radioaktív szivárgást, a Kyodo hírügynökség jelentése szerint a Fukushima erőmű 1-es és 2-es reaktorában meghibásodott a hűtőberendezés.
Nem csak a Fukushima atomerőművel vannak gondok, a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki az Onagawa atomerőmű turbinablokkjában. Az Onagawa erőmű Mijagi prefektúrában van, amit elsőként ért el a szökőár.
A Guardian tokiói tudósítója szerint a japánok különös nyugalommal reagáltak a történtekre, mintha mi sem történt volna. "Őrült helyzet, az éttermek annak ellenére nyitva tartanak. A háttérben bömbölnek a szirénák, de az emberek étterembe mennek, meg vásárolni. A város elég jó állapotban van, látható károk nincsenek" - írta.
Kanada és az Egyesült Államok teljes nyugati partvidékére cunamiriasztást adott ki az amerikai cunami központ. Alaszkában is riadót rendeltek el, oda hamarosan el is érhet a szökőár.
A japán NHK hírtelevízió jelentése szerint már 26 halálos áldozata van a szökőárnak Japánban.
Egy Tokióban élő brit állampolgár beszámolója szerint félelmetes pillanat volt, amikor megremegett a föld. "Az épület nem rázkódott, hanem hullámzott, mintha a tengeren lennénk. Nagyon félelmetes volt, igazán megrémültem" - írta.
(Index)
Korábban írtuk: Az amerikai meteorológiai szolgálat Csendes-óceáni cunami központjának vezetője, Robert Cessaro szerint "a földrengés tíz kilométeres mélységben történt, más szóval nagyon sekély esemény volt. Ebből azonnal tudhattuk, hogy cunami lesz. Ez most nagyon nagy lesz."
Egy Tokióban élő magyar lány szerint a városban pánikhangulat van, az embereket a magasabb épületek tetejére küldik a cunami miatt. Mások az asztal alá bújva vagy a megerősített irodaházakban várják a fejleményeket.
A Guardian értesülései szerint 19-re emelkedett a földrengés és a cunami halálos áldozatainak száma Japánban.

Fotó: AP
A Nemzetközi Vöröskereszt figyelmeztetése szerint nagyon komoly pusztítást végezhet a 6-10 méter magas szökőár a Csendes-óceáni szigetvilágban, ahol több sziget alacsonyabb a közelgő víztömegnél.
A BBC jelentése szerint a Fülöp-szigetek kormánya felhívta a partvidékeken lakókat, hogy meneküljenek a szárazföld belseje, illetve magasabban fekvő területek felé.
(Index)
Korábban írtuk: Helyi idő szerint délután 3 óra után pár perccel hatalmas erősségű földrengés rázta meg Japán északi részét. A legerősebb rengéseket a szigetország Mie-ken és Miyagi-ken tartományában (prefektúrájában) mérték.
A Richter-skála szerinti 8,4-es erősségű földmozgás és a kialakult cunami pusztítása következtében több száz autó, konténer és kikötőben álló hajó sodródott a tengerbe, Minato-kuban tűz pusztít, és még Tokióban is leálltak a liftek. A cunami óránként 800 kilométeres órával halad.

Tokióban kilengtek az épületek, egy nagyobb tűz keletkezett, a hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el - jelentette az NHK állami televízió és közölték szemtanúk. A tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt.
A szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait is fenyegeti, de a legmagasabb szintű riadót rendelték el Kelet-Oroszország, a Fülöp-szigetek és a Mariana-szigetek térségére is.

Az anyagi kár roppant jelentős. Az NHK állami tévé szerint a katasztrófának "sok sérültje van". A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Az országban leállították a sebesvonatok közlekedését.
Linda Sieg, a Reuters tudósítója elmondta: több mint húsz éve él Japánban, de valószínűleg ez volt a legnagyobb földrengés, amit tapasztalt. "Az épület sokáig rázkódott, a hírközpontban sokan a védősisak után kapkodtak, néhányan az asztal alatt kerestek menedéket", mondta.
Sendai külterületén hatalmas a pusztítás, sok házat, rengeteg kocsit emberekkel együtt elöntött az ár, jelenleg is hömpölyög lakott területekre a víz. Tokióban a vonatok leállása miatt, hatalmas tömegek vannak az állomások környékén.

Japán déli részén is földrengés volt 4 óra után, a Richter-skála szerint 4 fölötti, itt is cunamiriadó van. Japán egész hosszában, Hokkaidotól Okinawa szigetéig szintén cunamiriadót rendeltek el.
 
 
(Kuruc.info, MTI, Index, FH)