A legfrissebb jelentések szerint már tízezer fölött jár az eltűntek száma a Japán természeti katasztrófát követően. Az ország északkeleti részén található Minamisanriku kikötőváros 17 ezer lakosa közül 9500 embert jelenleg eltűntként tartanak nyilván.
Az eddigi összesítések szerint Japán egész területén több mint 1600-ra tették a halottak és az eltűntek számát, ez a következő órákban a többszörösére emelkedhet.
(Híradó)
Korábban írtuk: Meghaladhatja az 1600-at is a pénteki japán földrengés halálos áldozatainak és az eltűnteknek a száma – jelentette a pusztításról szóló összegzésében a Kyodo japán hírügynökség.
A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek. További 210 ezer embernek az erős utórezgések miatt kellett elhagynia otthonát Ivate és Fukusima prefektúrában. A részben vagy teljesen összeomlott házak száma mintegy 3400, s a katasztrófa sújtotta területen mintegy kétszáz helyen ütött ki tűz. Megrongálódott 181 népjóléti intézmény, köztük több szanatórium.
A Honsú északkeleti végében lévő Ivate prefektúrában Rikuzentakata várost gyakorlatilag teljesen elmosta a pénteki földrengést követő szökőár. A helyi rendőrség közlése szerint majdnem az egész város víz alá került, csupán néhány ház maradt épen, s a víz a városháza második emeletéig ér. Mijako és a tőle pár kilométerre délre lévő Jamada is víz alatt van. Az ugyancsak a keleti parton lévő Fukusima prefektúrában 1800 ház dőlt romba.
Futaba város tengerparti negyedeiben a házak több mint kilencven százalékát elmosta a cunami. A szökőár okozta károkat azonban még csak részben sikerült felmérni. Sok területen ugyanis még érvényben van a cunami-riadó, s ezekre a helyekre még nem érkeztek mentők.
A földrengés sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany, és 18 prefektúra több mint egymillió háztartása maradt folyóvíz nélkül. Továbbra sincs hír négy vonatról, amelyek Mijagi és Ivate prefektúrában közlekedtek a földrengés idején, és azt sem lehet tudni, hányan utaztak rajtuk.
A keleti japán vasutak közölte, hogy a sinkanzeneket, a több száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó szuperexpresszeket egyelőre nem indítja el, de Tokió körzetében felújítja a vonatközlekedést. Szombaton is zárva volt kilenc autópálya, és több mint 450 belföldi légi járatot töröltek – jelentette a Kyodo.
(MTI)
Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a Japán északkeleti partvidékét pénteken megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott tengeri szökőár következtében - derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből. A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna.
Bozsik Béla, a magyar külképviselet ügyeletes diplomatája közép-európai idő szerint szombaton hajnalban telefonon elmondta: átadták a japán külügyminisztériumnak azon magyar állampolgárok nevét, akik a nagykövetség nyilvántartása szerint a katasztrófa sújtotta területen élnek, de a tárca eddig nem jelezte, hogy az áldozatok között lennének. A nagykövetség hat magyar állampolgár iránt érdeklődött. Japánban összesen mintegy négyszáz magyar él, s feltételezhető, hogy magyar turisták is tartózkodnak a szigetországban, de ők rendszerint nem a most természeti csapás sújtotta vidékeket keresik fel - fűzte hozzá a diplomata.
A japán rendőrség veszteségmérlege szerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban.
Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város strandján találták meg, miután a térségen végigsöpört a szökőár tíz méter magas hulláma. A cunami feltételezések szerint 1200 háztartást érhetett el a körzetben.
A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek.
A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek, mert a katasztrófa sújtotta övezetek nagy száma miatt továbbra is nehézségekbe ütközik az információgyűjtés.
Radioaktív gőzt engedtek ki egy reaktorból
Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomerőművének reaktoraiból szombaton, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást; előzőleg egy másik erőműben is ugyanilyen műveletet hajtottak végre.
A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében. Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé. Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.
A két fukusimai erőmű egymástól 12 kilométer távolságra - a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra - található. A földrengést követően a két erőműben összesen öt reaktornál - az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál - rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.
(MTI)