Több száz helyi lakos támadt rá kedden este néhány tucat bevándorlóra Athén belvárosában egy nagy felháborodást kiváltó gyilkosság nyomán.

Tüntető görögországi bevándorlók (illusztráció)

Kedden hajnalban ugyancsak a görög főváros központjában, a Patiszion negyedben ismeretlenek meggyilkoltak egy 44 éves görög férfit, aki várandós feleségét akarta szülőotthonba szállítani. A férfit hárman támadták meg, amikor be akart autójába ülni. Kitépték a kezéből a videokamerát, amellyel második gyermekének megszületését akarta lefilmezni. A szemtanúk által "külföldiként jellemzett" tettesek nem elégedtek meg a rablással, hanem leszúrták áldozatukat.
Az egész országot megrázó gyilkosság, amely a reggeli hírműsorokban vezető helyen állt, ismét felszínre hozta a vitát arról, hogy a hatóságok évek óta milyen gondatlanul kezelik a főváros belső negyedeinek elgettósodását. A belvárost ugyanis kábítószeresek, prostituáltak, rendezetlen helyzetű bevándorlók és "a szélsőjobboldal által szervezett milíciák" (ismerős, kedves olvasó?) lepték el.
Jeórjiosz Petalotisz, a kormány szóvivője visszautasította a kritikákat, hangsúlyozva, hogy már előkészítették az Athén belvárosának rehabilitálását célzó projektet. A rendőrség felügyeletét ellátó miniszter pedig felszólította az "egész államot" és a főváros önkormányzatát, hogy mozgósítsa erőforrásait a probléma megoldásának érdekében.
"Ki a külföldiekkel!" csatakiáltással kedd helyi lakosok (az MTI szerint természetesen sok volt köztük a "neonáci" is, hamarosan "egyenruhás bűnözők" is előkerülnek) megtámadtak több tucat bevándorlót: megverték őket, és rájuk parancsoltak, hogy takarodjanak a negyedből. Ezt követően feldúltak egy üzletet, amelynek tulajdonosa külföldi. Jelentős létszámú rohamrendőrt vezényeltek ki a Patiszion negyedbe, hogy megfékezzék a felháborodott őslakosságot. A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be, és több embert (vélhetően görögöt) őrizetbe vettek.
(MTI nyomán)