A hivatalos propaganda szerint csodagyerek volt, a jelentések szerint szadista és erőszakos Észak-Korea új vezetője.
Észak-Korea új vezetője, Kim Dzsong Un félelmetes ismeretlen egy veszélyesen militarizált állam vezetésében – kezdi a portré megfestését a The Daily Telegraph című brit lap, hozzátéve, hogy az új vezető személye aggasztó fehér folt a külvilág számára.

Mint írják, még a legfelsőbb állami vezetők is kegyetlen tisztogatástól tartanak. Félelmük valószínűleg nem alaptalan, hiszen a kommunista rezsimek történetében a legritkább esetben volt áldozatoktól mentes az átmenet, másrészt külföldi lapok leírásai szerint a legfiatalabb Kim attitűdjétől sem áll messze a durvaság. De Dél-Korea is tart attól, hogy az új vezető egy katonai incidenssel szeretné majd megmutatni keménységét és erejét.
A korát sem tudjuk pontosan
Egészen két évvel ez előttig – amikor egészségügyi állapota miatt a néhai Kim Dzsong Il el nem kezdte az utódlást kiépíteni – senki sem tulajdonított különösebb jelentőséget harmadik fiának. A fiatal vezetőről nagyon kevés az információ, mert bár – elsősorban az amerikai – titkosszolgálatok igyekeztek adatokat gyűjteni, Kim Dzsong Il halála után azonnal beindult a propagandagépezet a legifjabb Kimmel kapcsolatban.
Kim Dzsong Un hivatalosan 29 éves, de valószínűleg csak 26 vagy 27, ezt nem tudni pontosan. Annyi azonban biztos, hogy ő a legfiatalabb ember a történelemben, akinek hatalma van nukleáris fegyver fölött.
Nem lehet biztosan tudni azt sem, ki Kim Dzsong Un édesanyja a korábbi diktátor feleségei és szeretői közül. Egyes feltételezések szerint a táncosnő Ko Yong-hui hozta világra, aki bár hivatalosan sosem volt Kim Dzsong Il felesége, de „first ladyként” viselkedett. Egészen 2004-ig, amikor feltehetően mellrákban elhunyt.

"Csodagyerek"
A propagandagépezetnek köszönhetően már most különböző történetek keringenek a kis Kim katonai zsenialitásáról, például hogy már 3 éves korában megtanult lőni és vezetni. Ugyancsak „köztudott”, hogy még totyogó kisfiú korában akkora hatással volt rá „nemzeti hős” nagyapja, Észak-Korea első elnöke, Kim Ir Szen, hogy költött neki egy verset, „tökéletes kínai írásjelekkel”.
Szintén a hivatalos közlés szerint a kis Kim – aki hivatalosan 1998 és 2000 között a nagykövet sofőrjének fiaként, Pak Un néven élt Svájcban – mindössze két év alatt megtanult angolul, franciául, németül, és olaszul, de kiválóan beszél kínaiul, japánul és oroszul is.
Komor fiú, aki szeretett kosarazni
Ennél reálisabb képet festett róla a The Daily Telegraph által idézett egykori svájci iskolatárs, akivel a német nyelvű steinhölzi iskolában tanultak együtt, Bernben. Szerinte Kim, bár mindig nyitott volt a nevetésre, egy kicsit mindig komor volt. „Nagy Chicago Bulls rajongó volt, abban az időben a kosárlabda volt az élete” – mondta róla Joao Micaelo, egy portugál diplomata fia, aki Kim mellett ült a német osztályban és akinek végül bevallotta, ki ő valójában. Hozzátette: idejük 80 százalékában kosárlabdáztak, de gyakran néztek együtt kung-fu filmeket, komputeres játékokat játszottak, és Kim saját szakácsa által főzött ételeket ettek. „Jó barát volt. Nagyon csendes volt. Nem mi voltunk a leggyengébbek az osztályban, de a legokosabbak sem. Mindig a második vonalban voltunk.”
2000-ben Kim Dzsong Un tanulmányait Észak-Koreában folytatta, a nagyapjáról elnevezett katonai akadémián. Míg ő megszerezte a négy katonai csillagot, amely szükséges ahhoz, hogy a világ negyedik legnagyobb haderejét irányítsa, azt is látta, hogy két bátyja egyre inkább kiszáll a versenyből, hogy megfeleljen apjuknak. (A legidősebb fiú, Kim Dzsong Nam például Makaón él és törzsvendége a helyi kaszinóknak). Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a legkisebb fiú veszi át apja helyét.
Azt beszélik, hogy Kim Dzsong Unon a cukorbetegség tüneteit lehet látni és szívproblémákkal küzd.

Erőszakos és kegyetlen
Az amerikai hírszerzés elemzése ugyanakkor arra világít rá, hogy az ifjú Kim „erőszakra hajlamos” – írja a Sunday Telegraph. Orosz jelentések is megerősítik, hogy amióta tudja, hogy apja helyébe kell lépnie, a csendes és félénk fiúból egy durva, erőszakos férfi lett. Tavaly állítólag megalázta és megütötte a pincérét, miközben ivott.
A La Stampa „Szadista és könyörtelen” címmel közölt portrét Kim Dzsong Unról. Az olasz napilap szintén amerikai és japán jelentésekre hivatkozva írta, hogy Észak-Korea új vezetője „erőszakos”, „kegyetlen” és „aggasztó”. Ezt többek között azzal támasztják alá, hogy Kim gyerekkorában kisállatokat kínzott, felnőttként pedig teljesen átvette apja személyiségét, megmutatva, hogy még nála is könyörtelenebb és kiszámíthatatlanabb”.
A Wall Street Journal szerint mindez azért alakult ki, mert élete nagy részét Észak-Koreában töltötte, ráadásul Svájcból hazatérve a katonai akadémián magántanítvány volt, teljesen elszigetelve a többiektől. Ráadásul apja, Kim Dzsong Il a kezdetektől saját képére formázta őt.
(Hír24 nyomán)