Az Iránt sújtó újabb amerikai és európai gazdasági szankciókra válaszul Teherán a kőolajexport leállítását és a Hormuzi-szoros lezárását tervezi. Izrael és Amerika eközben igyekszik rávenni a nagy kőolaj-kitermelő országokat a napi kivitel növelésére. Az afrikai Nigéria hajlandó napi egymillió hordóra növelni a kitermelést a perzsa olaj kiesésének részleges pótlására – írja Dáni Ájálon izraeli külügyminiszter-helyettesre hivatkozva a Válláh!Hádásot hírportál.

Dáni Ájálon
Globális gazdasági világválság van, egymás után dőlnek be az Európai Unió tagállamainak nemzetgazdaságai, nem is olyan régen a NATO „kénytelen volt” fegyveresen „fölszabadítani” a kőolajban gazdag Líbiát (amiképpen korábban tette ezt a nyugati demokráciára áhítozó Irakkal is), de a lényeg mégis az, hogy mindenáron megbüntessék a békeszerető Izraelt fenyegető latorállamot, az Iráni Iszlám Köztársaságot. Izrael ezúttal a perzsák készülő atomfegyverétől retteg, amint korábban Szaddám Huszejn sosem létezett, ám casus bellit szolgáltató vegyi fegyvereitől, s uszította Bagdadra a meglehetősen alacsony IQ-val rendelkező George W. Bush amerikai elnököt és a cionista Tony Blair brit miniszterelnököt.
A második elnöki ciklusára készülő Barack Obama most rávette az Európai Uniót is az Irán elleni újabb, az eddigieknél is keményebb gazdasági szankciók, így például a perzsa kőolaj behozatalára vonatkozó embargó elrendelésére. A kezes bárány gojok gazdasági szankcióival egy időben az izraeli politikai és katonai vezetés nyíltan Teherán megtámadásával fenyegetőzik. A perzsák ebben a kényszerhelyzetben ellenlépésként beígérték, hogy leállítják, vagy jelentősen csökkentik a kőolajtermelésüket, lezárják a Hormuzi-szorost a Perzsa-öböl országaiból kőolajat szállító tankhajók előtt, s közben nagyszabású katonai hadgyakorlatba kezdtek a betolakodók támadásának visszaverésére.
A gazdasági világválság, a háború kirobbanásának veszélye közben látszólag senkit nem érdekel, mint ahogyan az sem, hogy a „veszélyeztetett” Izrael már évtizedek óta atomarzenállal rendelkezik, aminek tudatában az ENSZ számtalan határozatát semmibe véve katonailag megszállva tart szíriai és palesztin területeket, erőszakos eszközökkel megváltoztatja a megszállt területek etnikai és vallási összetételét.

Matin Uhomoibhi a nigériai külügyminisztérium főigazgatója és Dáni Ájálon
Dáni Ájálon izraeli külügyminiszter-helyettes, a szélsőségesen fajvédő Jiszráél Béjténu (Izrael a mi otthonunk) nevű kormánykoalíciós párt politikusa szombaton Beér-Sevá városban, egy kulturális rendezvényen elmondta: nemrégiben Genfben megbeszélést folytatott vezető nigériai politikusokkal, akik megígérték neki, hogy az afrikai ország napi egymillió hordóra emeli a kőolaj-kitermelését. A hírt közlő Válláh!Hádásot izraeli hírportál szerint Irán jelenleg naponta kétmillió hordó kőolajat exportál.
Izrael az Amerikai Egyesült Államokkal karöltve Nigéria meggyőzésén kívül közben azon is ügyködik, hogy további jelentős kőolajtermelő országokat vegyen rá a napi kitermelés növelésére, s ezáltal teljesen, vagy legalábbis nagy mértékben hatástalanítsák a perzsák által beígért kiviteli embergót. Washington és Nyugat-Jeruzsálem technikai segítséget is nyújt a Perzsa-öböl menti, Iránnal hagyományosan hadilábon álló, Amerika-barát arab országoknak a kőolaj-kitermelésük fokozásához, illetve újabb kutak üzembe helyezéséhez.

Nigériai földgáz- és kőolaj-kitermelés a tengeren
Dáni Ájálon izraeli külügyminiszter-helyettes szerint Iránt könnyűszerrel térdre lehet kényszeríteni a jelenlegi teheráni politikai rendszer nemzetközi elszigetelésével, további gazdasági szankciók bevezetésével és azzal, hogy más országok, mint például Nigéria, jelentősen megnövelik a kőolaj-kitermelésüket. Egyébként néhány nappal ezelőtt vezető perzsa politikusok azt mondták: Iránt nem nagyon aggasztja amerikai és az európai olajembargó, mert a megmaradó kőolaj mennyiséget eladják, többek között Kínának és Dél-Afrikának.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info