Tömegtüntetést tartottak az észak-koreai fővárosban mintegy 150 ezren, hogy kifejezzék hűségüket Kim Dzsong Un iránt.
Mintegy 150 ezer ember vonult fel vasárnap Phenjanban, hogy "szent háborút" hirdessen Dél-Korea ellen, és kifejezze hűségét az ország új vezetője, Kim Dzsong Un iránt.
A tüntető tömegben magas rangú párt és állami vezetők, valamint katonák és a diákok is felvonultak. Az eseményt az állami televízió élő adásban közvetítette.
A tömeg hazaárulóknak nevezte a dél-koreai vezetőket, "könyörtelen bosszút" hirdetett Ri Mjong Bak dél-koreai elnök ellen, miközben elszántan hangoztatták, hogy Észak-Korea új vezetőjét megvédelmezik attól a rágalomhadjárattól, amellyel Szöul veszi célba Kim Dzsong Unt. A phenjani tömegtájékoztatási eszközök az elmúlt napokban élesen bírálták, hogy a dél-koreai vezetés engedte: katonák Kim Dzsong Un és decemberben elhunyt apja, Kim Dzsong Il kifeszített portréjára becsmérlő szöveget mázoljanak.
A tüntetők azt is Szöul szemére vetették, hogy a Kim Dzsong Il halála miatti gyász időszakát nem tartották tiszteletben, és ez alatt az idő alatt is a konfrontáció kiszélesítésén mesterkedtek.
A tömegtüntetésre néhány nappal azt követően került sor, hogy Észak-Korea beleegyezett abba, hogy felfüggeszti urándúsító tevékenységét, nukleáris moratóriumot hirdet és nagy hatótávolságú rakétáinak kipróbálását is szünetelteti. Phenjan abba is belement, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) megfigyelői ellenőrizzék az urándúsítási moratóriumot és hogy megerősíthessék: valóban működésképtelenné tették a jongbjoni nukleáris erőművet. Cserébe mindezért az Egyesült Államok 240 ezer tonna élelmiszersegélyt ajánlott fel a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országnak.
Kim Dzsong Un egyébként elrendelte a dél-koreai határ közelében állomásozó katonai egységek riadókészültségbe helyezését arra az időre, míg a demilitarizált övezetbe látogatott. Az útról szombaton számolt be a phenjani sajtó. Kim Dzsong Un most tett először látogatást Panmindzsonba apja halála óta.
(MTI)