Egyre feszültebb a viszony Szerbia és Koszovó között. Pristina szombaton azzal vádolta meg Belgrádot, hogy csendőrei a közös határon áthatolva elraboltak két koszovói albán rendőrt.
A koszovói vezetés azzal a kéréssel fordult az Európai Unióhoz, hogy avatkozzon közbe az ügyben, valamint követelte a rendőrök azonnali szabadon engedését. A szerb belügyminisztérium úgy számolt be az esetről, hogy a szerb csendőrök szerb területen tartóztatták le a két férfit. Bemutattak róluk készült fényképeket, amelyeken megbilincselve, arccal a föld felé láthatók egy erdős területen. Belgrád közölte, hogy 48 óráig őrizetben tartják a két embert.
A hét elején négy szerbet vettek őrizetbe a koszovói határőrök, mert választási anyagokat találtak a csomagjukban, mire szerdán Szerbiában a koszovói szakszervezeti mozgalom egyik ismert alakját, a fémmunkás szakszervezet elnökét, Hasan Abazit tartóztatták le a határon egy 2005-ben kiadott letartóztatási parancs alapján.
Ivica Dacic szerb belügyminiszter a sajtónak nyilatkozva csütörtökön elismerte, hogy Abazi letartóztatása visszavágás volt a négy szerb őrizetbe vételére. Kijelentette, hogy Szerbiának nem érdeke a megtorlás, de nincs más választása. "A szerb rendőrség nem akart így eljárni, de megtorlás nélkül nem mehet tovább a dolog. Ha valaki letartóztatások terén akar versenyezni, állunk elébe" - mondta. A "letartóztatási párbaj" feltehetőleg a májusra tervezett szerb választások miatt alakult ki, amelyet Belgrád Koszovóban is meg akar tartani.
(MTI)