Az Egyesült Államok évi egymilliárd dollárt kér a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő szövetségeseitől, hogy finanszírozni tudják az afgán biztonsági erőket 2014 után - jelentette be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Varsóban.
Sikorski a Lengyel Külügyi Intézetben csütörtökön, három nappal a NATO chicagói csúcsértekezlete előtt tartott konferencián elmondta, hogy becslések szerint évente mintegy négymilliárd dollárra rúg az afgán biztonsági erők működési költsége, s ez meghaladja a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán erejét.
A miniszter visszafogottságot mutatott azon elképzelés iránt, hogy Lengyelország évi húszmillió dollárral járuljon hozzá a szükséges összeghez. Utalt arra, hogy Kína és Oroszország egyenként 10-10 millió dollárt szánna erre a célra, azaz összesen annyit, amennyit Lengyelországtól várnak. Hangsúlyozta azt is, hogy a lengyel kormány még soha nem támogatta közvetlenül egy másik ország védelmi költségvetését.
Jelenleg mintegy 2500 lengyel katona állomásozik Afganisztánban az ISAF kötelékében, s várhatóan a nemzetközi erő küldetésének lezárultával, 2014 végéig vezényelik haza a lengyel csapatokat.
Afganisztán képviselői azzal a szándékkal utaznak a chicagói csúcsértekezletre, hogy tető alá hoznak egy megállapodást az afgán biztonsági erők finanszírozásáról a 2014-es kivonulást követő évekre.
(MTI)