Három év börtönbüntetést kért az orosz államügyészség kedden a Pussy Riot nevű orosz női punkegyüttes három tagjára, akik két héttel a márciusi elnökválasztás előtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkban, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.
Perbeszédében Alekszandr Nyikiforov ügyész kijelentette: kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a vádlottak garázdaságot követtek el, amit vallási gyűlölet motivált. Hangsúlyozta, hogy a vádlottak állításával ellentétben akciójuk nem politikai természetű volt, hanem egyenesen a pravoszláv hitűek megsértésére, megalázásra irányuló provokáció. Hozzáfűzte, hogy a bűntettet tudatosan és előre kitervelten követték el.
"Egy székesegyházat, annak emelvényét színpadnak használni, kihívó, a helyhez nem illő öltözékben táncolni és énekelni rajta, mindezt az államügyészség úgy értékeli, mint a hívők érzéseinek kigúnyolását" - fogalmazott a vád képviselője. Mint mondta, nem arról van szó, hogy az együttes tagjai nem tudták, hogyan kell viselkedni egy székesegyházban, hanem szándékosan szegültek szembe a szabályokkal.
A vádlottak előző napi meghallgatásukon tagadták, hogy a hívek megsértése lett volna a céljuk, és kitartottak amellett, hogy pusztán a politikai hatalommal szembeni bírálatukat fejezték ki ily módon.
(MTI)
Frissítés: A kiégett kabbalista ringyó kiáll az istentelenek mellett
Kedd este lépett fel Moszkvában Madonna, és koncertjét kihasználta arra, hogy ismét támogatásáról biztosítsa az orosz punkegyüttes tagjait, illetve követelje elengedésüket.
A kabbalista ribanc egyik legismertebb erkölcstelen dalát, a Like a Virgin-t énekelve fekete maszkot viselt, testére pedig az orosz együttes nevét írta fekete filccel. Madonna tízperces szónoklatot tartott rajongói előtt, és azt hangoztatta, hogy a Pussy Riot tagjai túl nagy árat fizetnek tettükért. "Azt akarom, hogy a világon a béke, a szabadság és a tehetség uralkodjék" - mondta a szabadkőműves lózungokat Madonna, az agyhalott közönség pedig tapsviharral fejezte ki egyetértését.
(MTI nyomán)