Pénzbüntetés fenyegeti Madonnát, mert csütörtök esti szentpétervári koncertjén a homoszexualitás propagandáját tiltó helyi rendelkezés ellenére a buzikkal szembeni toleranciára szólította fel közönségét.
Vitalij Milonov kormánypárti önkormányzati képviselő, a vonatkozó jogszabály beterjesztője pénteken bejelentette, hogy feljelenti a kiégett ringyót a buzipropaganda-ellenes törvény megsértése miatt, amelyért pénzbírsággal sújthatják.
A politikus közölte: szemtanúkkal és videofelvételekkel tudja bizonyítani, hogy Madonna törvényt sértett. Milonov emberei és vallási aktivisták kamerák tucatjaival filmezték a koncerten zajló eseményeket, hogy legyen bizonyítékuk a bíróság előtt.
"Nem fogjuk megengedni, hogy a gonosz birodalma pokoli konyhájának moslékával etessenek bennünket" - hangoztatta a Vkontaktye orosz közösségi portálon Milonov, aki a gyűlöletkeltést tiltó törvény megsértésével is megvádolta az amerikai énekesnőt. Ezért akár szabadságvesztés is járhat.
A szentpétervári képviselő fogadkozott, hogy vagy Madonnát, vagy a szervezőket elítélteti törvénysértés miatt. A szervezők viszont Milonovot akarják feljelenteni a koncerten engedély nélkül készült videofelvételek miatt. A koncert előtt pravoszláv vallási aktivisták buziellenes jelszavakkal tüntettek a kabbalista ribanc fellépése ellen.
Az orosz aberráltakkal való szolidaritása jeleként az énekesnő rózsaszín csuklópántot osztatott szét a nézők között, és koncert közben arra kérte rajongóit, hogy támogatásuk jeléül emeljék magasba a kezüket. Hírügynökségi tudósítások szerint a szajha kezdeményezése iránt nem volt egyöntetű a lelkesedés, de azért sok birka eleget tettek kérésnek.
A pucér hátán „NE FÉLJ!” feliratot viselő szégyentelen arra kérte 25 ezer fős közönségét, hogy tanúsítson szeretetet és megbecsülést a homokos közösség iránt. "Harcolni akarunk a jogért, hogy szabadok lehessünk" - jelentette ki Madonna, hangoztatva, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van méltósággal, tiszteletben és szeretetben élni.
"Sokat utazom a világban, és azt tapasztalom, hogy az emberek egyre intoleránsabbak. De ezen tudunk változtatni, megvan hozzá az erőnk" - mondta az 53 éves "sztár".
A kivénhedt bajkeverő már keddi moszkvai koncertjén magára vonta az orosz hatóságok és politikusok haragját, mivel szót emelt egy Putyin-ellenes női punkegyüttes, a Pussy Riot tagjainak letartóztatása ellen.
Madonna már hozzászokott a szókimondó fellépéseit kísérő vitákhoz, sőt dühkitörésekhez, de az oroszországi gyűlölethullám a szokásost is meghaladja - írta a dpa német hírügynökség.
Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a moszkvai koncert utáni Twitter-bejegyzésében - nagyon helyesen - olyan "öregedő kurvának" nevezte az énekesnőt, aki késztetést érez arra, hogy maga osztogasson erkölcsi leckéket.
Egy nacionalista szervezet szentpétervári tagozata a "Nyugat ideológiai fegyverének" nevezte Madonnát, akinek az a feladata, hogy "romlást hozzon Oroszországra".
(MTI korrigálva)