Lipusz Zsolt - egy középiskolai történelemtanár, aki - József Attila szavaival - nem középiskolás fokon akart tanítani. Miután meglépte ezt a szintet, nem is tehette már, szellemi kútmérgezőink talpnyalói ugyanis gondoskodtak róla, hogy ellehetetlenüljön a tanári pályán. Attól fogva nem is gyerekeket tanított már, hanem a hazájuk sorsát szívükön viselő, múltunk iránt érdeklődő, s a holoiparos elnyomás ellen lázadó olvasóinkat gazdagította ragyogó írásaival.

Őszintén és bátran fogalmazott, nem félt sem a fideszes szájzártörvénytől, sem a bosszú népétől, de még a saját olvasótábora kevésbé nyitott tagjaitól sem, amikor olyan témákhoz nyúlt, amelyek kapcsán eltért az álláspontja a "romantikus-radikális" felfogástól, mint például az István-Koppány ellentét vagy a mohácsi csata.
Rendkívül sokoldalú szerző volt, még aktuálpolitikai írásai is hordoznak ma is érvényes üzenetet. Több száz gyöngyszemet gyűjtöttünk össze alább, hogy, ha el is ragadta tragikusan fiatalon közülünk a halál, szelleme továbbra is közöttünk lehessen, amíg csak létezik ez a portál, s tanítson tovább mindenkit, aki arra érdemes. Történelemre, szókimondásra, bátorságra, hazafiságra.
Köszönjük minden szavadat, drága barátunk, fáradozásod nem volt hiábavaló. 
Magyar történelem - XX. század
 
Korábbi magyar történelem
 
Zsidókérdés, holokamu
 
Hőseink, a kurucok
 
Cigánykérdés
 
Európai történelem - XX. század
 
Korábbi európai történelem
 
Humor, kis színesek
 
Vallás, kultúra, erkölcs
 
Lipusz Zsolt publicisztikai munkássága itt olvasható, Kereszteslovag álnéven írt cikkei és tanulmányai pedig alább találhatók: