Az MKB biztosan a tranzakciós adó megemelése miatt emeli díjtételeit, de augusztustól a KDB és a MagNet bank ügyfeleinek is többet kell fizetniük.
Ugyan a kormány most sem megszorításként értelmezi újabb csomagját, és továbbra is azt hazudják, hogy a bankok nem fogják áthárítani ügyfeleikre a tranzakciós adót, három pénzintézet azonban augusztus elsejétől mégis emeli díjait.
Igaz, a KDB és a MagNet bank még június 17-e, a Varga-csomag bejelentése előtt hirdette ki új tarifáit. A nemzetgazdasági miniszter aznap jelentette be, hogy augusztus elsejétől duplájára nő a készpénzfelvétel esetében a tranzakciós adó, és eltörlik a 6 ezer forintos maximumot; átutalásnál és csekkbefizetésnél pedig 0,2 százalékról 0,3 százalékra nő az illeték.
Az MKB egy héttel később már jelezte, hogy a tranzakciós illeték várható módosítása miatt augusztus 28-tól változtat a díjtételein, mégpedig ugyanolyan mértékben, ahogy az a jogszabálytervezetben szerepel. A bank a készpénzműveletekre vonatkozó díjtételeit a tranzakciós illetékkel terhelt forgalom 0,3 százalékával, egyéb pénzforgalmi szolgáltatással összefüggő díjat pedig 0,1 százalékával emeli. Továbbá ezen műveletek esetében a 6000 forintos díjtétel maximumot megszünteti. A bankkártyás vásárlás ingyenes marad, de az csak visszavonásig érvényes.
„Ez nem igazán kellene, hogy bárkit meglepjen, a szakmabeliek többsége szerint a bankok az utalásoknál és a készpénzfelvételi díjaknál nagy valószínűséggel a teljes tranzakciós illeték-emelkedést áthárítják, a kérdés az, hogy a bankkártyás és a hitelkártyás vásárlás továbbra is ingyenes marad-e” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.
Az adóemelés egy átlagjövedelemmel és bankhasználattal rendelkező magánszemélynél közel 5000 forintot jelent. A legfőbb kérdés azonban az, hogy a Varga-csomag hatására a bankok fenntartják-e a kártyás vásárlásnál ma még jellemző ingyenességet.
(hvg nyomán)