Bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,25 százalékponttal 4,00 százalékra csökkenti az alapkamatot keddi ülésén - jósolták egyöntetűen londoni pénzügyi elemzők.
Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak szakértői ugyanakkor igen eltérő előrejelzéseket adtak a várható folytatásról: a prognózisok sávja a 4,00 százalékos kamatszinten valószínűleg megálló enyhítési ciklustól a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó kamatcsökkentési folyamatig terjed.
A legóvatosabb előrejelzést a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai adták. Szerintük "jó esély" van arra, hogy a keddre várt csökkentéssel véget is ér az MNB enyhítési ciklusa. A ház szakértői a múlt havi monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény "viszonylag kemény" hangvételéből arra a következtetésre jutottak, hogy az MNB-t aggasztja a külső finanszírozási környezet esetleges romlásának lehetősége.
(MTI)