Megjelent az NMHH weboldalán a 450 megahertzes frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati dokumentáció. A frekvenciablokk díja 150 millió forint, a Világgazdaság információi szerint az MVM Zrt. lehet a kiíráson a befutó, vagyis könnyen előfordulhat, hogy mégis lesz állami mobilszolgáltató
Pénteken megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati felhívás, a dokumentum szerint 150 millió forintos bevételt várnak az értékesítéstől. Ezt követően a tender győztese az első négy évben évi 132 millió, az ötödik évtől pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába. A jelek szerint mégsem tett le teljesen az állam arról, hogy saját mobilszolgáltatója legyen, a Világgazdaság ugyanis úgy tudja, hogy a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára nagy valószínűséggel csak az MVM Zrt. fog pályázni.
A frekvenciasáv ügyében tartott novemberi konzultáción mindössze két érdeklődő, a Magyar Telekom és az MVM képviselői jelentek meg, és a lap információi szerint az utóbbi társaság meg is akarja szerezni azt. Ezt erősíti az is, hogy egy közelmúltban tartott konferencián az állami energiaipari vállalat egyik vezetője kijelentette, hogy a cég középtávon a hazai távközlési piac egyik jelentős szereplőjévé kíván válni.
A pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.
A következő években ugrásszerű fejlődés várható mind az M2M kommunikációban, mind az intelligens mérők terjedésében, ami vonzóvá teheti ezeket a szegmenseket a nagy mobilcégek számára is. Jelenleg a pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése, illetve az e-útdíj fizetéshez használt fedélzeti egységek és a központ közötti összeköttetés kínál itthon szélesebb körű alkalmazhatóságot az M2M-re, de számos egyéb területen is komoly lehetőségek vannak. Nem véletlen, hogy az NMHH által tartott egyeztetésen felvetődött az a kérdés a Magyar Telekom képviselője részéről, hogy a 800 MHz-es pályázati dokumentáció tervezetben szereplő összegeknél figyelembe vették-e, hogy a 450 MHz-es blokk értékesítése jelentős üzleti lehetőségeket von el a másik pályázat nyerteseitől. A hivatalos válasz erre az volt, hogy a 450 MHz-es pályázatnak nem része a 800 MHz-es, így erre nem tudnak felelni. A probléma azonban valós, annál is inkább, mert bár a 800 MHz-es pályázat tervezete alapján egyelőre nem nyilatkozhatnak a témában a mobilszolgáltatók, a hírek szerint sokallják a dokumentumban szereplő összegeket.
Kérdés, hogy mihez kezd majd az MVM a 450 MHz-es frekvenciával, ha valóban megszerzi, hiszen a pályázat tervezete szerint a rendszert arra kell felkészíteni, hogy 2,5 millió előfizetői pont adatkommunikációját tudja kezelni. Ehhez jelentős beruházás szükséges, amibe értelemszerűen úgy érdemes belekezdeni, ha biztosítottnak látszik a megtérülés.
(Vg nyomán)