Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos álláspontja szerint "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiát a zikajárvány brazíliai terjedése miatt.
A genfi központú WHO szombati állásfoglalása válasz arra a nyílt levélre, amelyben csaknem harminc ország százötven tudósa azt kérte: halasszák el, vagy más városban rendezzék meg az olimpiát.
A szakemberek, akik nem tudományos intézményük, hanem saját nevükben írták alá a kiáltványt, úgy ítélik meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a körülbelül félmillió sportolót, turistát és szurkolót, akik az olimpia alkalmából a brazil városba látogatnak, majd hazatérve saját környezetükben terjeszthetik tovább a vírust, ha megfertőződnek.
A szúnyogok által terjesztett, de szexuális úton is továbbadható, zikavírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat.
Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Most Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.
(MTI)