Szalai Ádám góljával hazánk megszerezte a vezetést Ausztria ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon. Videó a lövésről itt.
Frissítés: Priskin passza után Stieber, 2-0 ide!
Videó itt.
(NSO nyomán)
3. frissítés: részletes összefoglaló:
A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel mutatkozott be a franciaországi Európa-bajnokságon, miután kedd este Bordeaux-ban 2-0-ra nyert Ausztria ellen az F csoport nyitómérkőzésén.
Zoom
Eljött a nap, amire 1972 óta vártak a magyar szurkolók: a nemzeti csapat újra Európa-bajnokságon léphetett pályára. Negyvennégy évvel ezelőtt a belgiumi kontinensviadalon a 4. helyen végzett az Illovszky Rudolf szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott, amely a házigazdák ellen elvesztett (1-2) bronzmérkőzésen, 1972. június 17-én a következő összeállításban szerepelt: Géczi István - Fábián Tibor, Páncsics Miklós, Bálint László, Juhász Péter - Juhász István, Kű Lajos , Kozma Mihály - Dunai II, Antal, Albert Flórián, Zámbó Sándor (Szűcs Lajos, 45.). A magyar együttes gólját Kű Lajos (53.) szerezte tizenegyesből.
Zoom
A vasárnapi edzésen kisebb bokasérülést szenvedett Kádár Tamás vállalta a játékot, így helyet kapott a kezdőcsapatban. A németek elleni, utolsó felkészülési mérkőzéshez képest az egyetlen változás az volt, hogy Pintér Ádám helyett Gera Zoltán szerepelt védekező középpályásként Nagy Ádám mellett. Az előretolt ék ismét Szalai Ádám volt. A magyar kaput Király Gábor védte, aki 40 évesen és 74 naposan minden idők legidősebb játékosaként lépett pályára Eb-meccsen.
Zoom
A francia Clément Turpin sípjelére a következő összeállításokban léptek pályára a csapatok:
Ausztria:
Robert Almer - Florian Klein, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Christian Fuchs - Julian Baumgartlinger, David Alaba - Martin Harnik, Zlatko Junuzovic, Marko Arnautovic - Marc Janko
Magyarország:
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Gera Zoltán, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Németh Krisztián - Szalai Ádám
Zoom
Alaposan ráijesztettek az osztrákok a magyar válogatottra, hiszen Alaba az 1. percben majdnem gólt szerzett. A Bayern München középpályása 20 méterről lőtt, a labda a bal oldali kapufán csattant.
Zoom
Három perccel később a másik oldalon Kleinhesler is hasonló távolságból küldte kapura a labdát, Almer védett.
A 19. percben újabb távoli Alaba-lövést láthattunk, de Király menteni tudott. A magyar válogatott egyre inkább magához tért, ügyesen passzolgattak Bernd Storck szövetségi kapitány játékosai, miközben a szurkolók hangosan biztatták a csapatot. A 24. percben Gera távoli lövése után Almer könnyen védett.
Zoom
A 35. percben Junuzovic lövését követően megpattant a labda, Király bravúrral hárított.
Hat perc múlva nagyon veszélyes támadást vezettek az osztrákok, de a kapuhoz érkező Harnick nem értel el a beadást.
Zoom
A 43. percben eddigi legígéretesebb helyzetét alakította ki a magyar válogatott, Dzsudzsák azonban 8 méterről keresztbe ellőtte a labdát.
A második játékrészben tíz percet kellett várni az első gólszerzési lehetőségre, de ez a magyar csapathoz, ismét Dzsudzsák nevéhez fűződik. A szélső az 55. percben Gera átadásából bombázott kapura, Almer bravúrral mentett.
A 62. percben viszont már tehetetlen volt az osztrák kapus: Kleinhesler passza után a szurkolók által sokat kritizált Szalai 7 méterről, becsúszva, jobb külsővel a hálóba helyezett (1-0).
Zoom
Négy perccel később emberelőnybe került a magyar válogatott. Dragovic szabálytalankodott Kádárral szemben, az osztrák védő megkapta második sárga lapját, így kellett hagynia a pályát.
Zoom
A 69. percben Storck a gólszerző Szalai helyére Priskint küldte a pályára. Szalai - nyilvánvalóan örömében - sírt a kispadon. A 71. percben Némethnek volt ígéretes lövése 16 méterről, de Almer védett.
Zoom
A 79. percben újabb cserejátékos kapott lehetőséget a magyar válogatottban, Kleinheislert Stieber váltotta.
Zoom
A 87. percben növelte előnyét a magyar együttes: Stieber ugrott ki a jobb oldalon, remek labdát kapott, és 14 méterről a kapus fölött a kapuba emelt (2-0).
(MTI - M4)