Augusztusban kiderül, hogy az orosz doppingválság miatt a paralimpikonjaikat is kitiltják riói versenyről – írja a BBC. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság ugyanis eljárást kezdeményezett, miután egy kanadai professzor jelentése szerint az ország 2011. és 2015. között államilag támogatott doppingprogramot tartott fenn.
Richard McLaren megerősítette Grigorij Rodcsenkovnak, a moszkvai doppinglabor volt vezetőjének szavait, miszerint államilag ellenőrzött doppingolás zajlott a szocsi téli olimpián. Rodcsenkov kijelentése konkrét neveket nem tartalmazott. McLaren jelentése azt is hangsúlyozza, hogy a doppingolás nem korlátozódott az olimpikonokra, és hogy a rendszert 2010-et követően kezdték kiépíteni. Az ellenőrzéseket úgy tudták kikerülni, hogy kicserélték a vizeletmintákat, és eltűntették a sportolók valódi vizeletét, a gyanú szerint a paralimpikonok között is van 35 olyan, akinek eltűnt az eredeti mintája.
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Sir Philip Craven szerint McLaren megállapításai komoly aggodalomra adnak okot. Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közben azt fontolgatja, hogy kollektív tilalmat léptett életbe minden orosz versenyzővel kapcsolatban. Erről már holnap dönthetnek. Amennyiben az oroszokat felfüggesztik, 21 napjuk lesz fellebbezni.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: