Rakonczay Gábor kikötött Antiguán - adta hírül a Szólóvitorlázás Facebook-oldal a sportoló feleségének tájékoztatása alapján.
Zoom
Rakonczay Gábor, aki egyedül, kenuval vágott neki az útnak, a tervezett 80 helyett 60 nap alatt kelt át az Atlanti-óceánon.
A sportember korábban a feleségével már átevezte az Atlanti-óceánt. Most egyedül olyan kenuban vágott neki a távnak, amelyet a vitorlázó Fa Nándor tervezett.
(InfoRádió)
Frissítés: Rakonczay Gábor kikötött a közép-amerikai Antigua szigetén - jelentette be a magyar sportoló felesége. Rakonczay Viktória a 180 percben elmondta: férje vasárnap este hívta fel egy vitorlás hajóról kölcsönkapott telefonnal. A férfi beszámolt róla, hogy az utolsó, februári telefonbeszélgetés után egy nappal felborult, a kabinba nagy mennyiségű víz került, ami tönkretette az összes műszert, így a műholdas telefonja is elázott. A borulás után a hajót csak nagy küzdelmek árán sikerült visszaállítani eredeti pozíciójába, és egyedül a vízálló GPS maradt működőképes, azzal tudott navigálni.
Rakonczay Gábor a telefonos kapcsolat elvesztése utáni hetekben találkozott más hajókkal, de egyik sem ment oda hozzá. „Ez nagyon furcsa, nagyon szokatlan, mert általában a hajósok, ha összetalálkoznak, akkor mindig szoktak pár szóban kommunikálni egymással, hogy mindegyik fedélzeten minden rendben van-e” – mondta a feleség.
Rakonczay Viktória hangsúlyozta, már az is rekord, hogy férje egyedül kenuzva elsőként átszelte az Atlanti-óceánt, az pedig, hogy a tervezettnél jó húsz nappal korábban, hatvan nap alatt érte el célját, olyan teljesítmény, amit várhatóan évtizedekig nem tud senki megdönteni. A feleség azt is elmondta, hatalmas súly esett le a szívéről azzal, hogy férje épségben elérte az óceán túlpartját. Viktória a tervek szerint kedden utazik férje után, és a héten hazatérnek Magyarországra.
A sportember a Fa Nándor által tervezett és épített, Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenujával 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, ezzel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el, hogy átkenuzza az óceánt.
Február elején megszakadt vele a kapcsolat. Egy magyar vitorlás hajó elindult, hogy megkeresse, de nem találták meg.
(MTI nyomán)