Rendben, jó hangulatban zajlik a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol helyi idő szerint reggel 6-kor megkezdődtek az országgyűlési választások.
Washingtonban Kovács Ildikó, a külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke az MTI-t úgy tájékoztatta: a bejegyzett 122 választópolgárból helyi idő szerint 11 óráig 28-an jelentek meg, az első két órában csak ketten szavaztak. Két választópolgár nem tudta leadni szavazatát, mert nem szerepelt a névjegyzékben.
New Yorkban Vágó Miklós küvi-elnök elmondta: a névjegyzékben szereplő 422 személyből több mint 100-an voksoltak 11-ig, 2 első szavazó is volt. A szavazás jó hangulatban zajlik.
Volt egy fiatal választópolgár, aki életében először szavazott, emléklapot is kapott. Egy kisgyerekes fiatal házaspár pedig Michigan államból érkezett, átutazta az éjszakát, hogy voksolhasson. Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson két megfigyelő vett részt. A Fidesz-KDNP képviseletében jelenlevő, Washingtonban élő Nagy Sándor András, egy politikai tanácsadó cég vezetője azt mondta: „minden szépen, simán megy”.
Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként arról beszélt: maximális mértékben elégedett, „a küvi profi módon végzi munkáját”, rendesen, barátságosan fogadják a választópolgárokat. Semmilyen problémát nem tapasztalt. Megjegyezte viszont, hogy feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, mivel az első két órában csak ő és felesége adta le voksát.
Los Angelesben – ahol a keleti partnál három órával később nyitott ki a szavazóhelyiség – az első két órában, reggel 8-ig, vagyis közép-európai idő szerint délután 5-ig, csak egy ember adta le szavazatát. Erről Kormes Katalin küvi-elnök tájékoztatott.
A kanadai Ottawában, a magyar nagykövetségen szintén nagyon jó hangulatban, remek tavaszi időben, rendben mennek a dolgok – mondta Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője. Semmilyen különleges esemény nem történt. A 123 bejegyzett választópolgárból 11 óráig 40 ember jelent meg. Egy szavazó nem voksolhatott, mert nem regisztrálta magát. Nagy-Rébék elmondta, hogy a választókkal folytatott személyes beszélgetésekből az derült ki: sokan Torontóból érkeztek, ott ugyanis nemrégen bezárt a főkonzulátus, így az ottani magyarok csak a többórás utazásra levő Ottawában tudják gyakorolni választójogukat.
A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatják le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni. Az amerikai kontinensen összesen hét helyen, az Egyesült Államokon (Washington, New York, Los Angeles) és Kanadán (Ottawa) kívül Argentína, Mexikó és Kuba fővárosában, a Buenos Aires-i, mexikóvárosi, illetve havannai nagykövetségen szavaznak a magyar választópolgárok.
(MTI)