Rendben zajlott le az országgyűlési választások első fordulója a Magyar Köztársaság külföldi képviseletein a hétvégén. Azért kellett külföldön egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A voksoláson az arra jogosultak 77,79 százaléka vett részt.
Először szombaton az amerikai kontinens államaiban választottak, vasárnap a többi országban. Kínában már közép-európai idő szerint délután 1 órakor mindkét helyszínen - Pekingben és Sanghajban - befejeződött a szavazás. Egyik helyszínről sem jelentettek rendkívüli eseményt. A Kínában élő, vagy ott tartózkodó szavazásra jogosultak közül összesen 66-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, és közülük 60-an szavaztak.
A külföldi választási szándékát bejelentő csaknem kilencezer magyar közül a legtöbben Londonban kívántak élni szavazati jogukkal. A londoni magyar nagykövetségen szavazni kívánó választópolgároknak csaknem a háromnegyede adta le voksát a vasárnap esti urnazárásig. A nagykövetség a szavazás befejezése után az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a londoni voksolásra jelentkező 2043 magyar állampolgár közül 1527 jelent meg, vagyis a részvételi arány megközelítette a 75 százalékot.
A nagykövetség épületében két választóhelyiséget is berendeztek, de a választók így is szinte egész nap folyamatosan érkeztek, sokszor hosszú sorok alakultak ki. Az MTI tudósítója vasárnap délután körülbelül 150 méteres sort látott a londoni magyar diplomáciai képviselet épületénél. A hangulat azonban békés, nyugodt volt, türelmetlenségnek nem mutatkozott jele. A nagykövetség közelében, a nap folyamán egy brit rendszámú autón a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zászlaja volt látható, Árpád-sávos lobogóval együtt.
Brüsszelben, a magyar nagykövetség épületében rendezett szavazáson a névjegyzékbe vett 599 állampolgár közül összesen 483-an adták le voksukat.
A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 73,65 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten: a 391 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 288-an jelentek meg a szavazáson - tájékoztatta az MTI-t Baktai Erik, a négytagú párizsi külképviseleti választási iroda vezetője. Rendkívüli esemény nem történt. A reggel 6 órakor a főkonzulátus első emeletén megnyílt szavazóhelyiségbe 7 óra előtt néhány perccel érkezett meg az első választópolgár, s attól kezdve folyamatosan jelentek meg a szavazni szándékozók, de sor nem alakult ki.
Rendben zajlott a szavazás a németországi magyar külképviseleteken is. Az országban két helyen, a berlini nagykövetségen, illetve a müncheni főkonzulátuson lehetett szavazni. Berlinben előzetesen 279-en kérték felvételüket az első forduló külképviseleti névjegyzékébe. Az itteni választási iroda vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nagykövetségen az urnazárásig 206-an adták le szavazatukat, azaz a részvétel 74 százalékos volt.
(MTI)