Nem jelentkezett be az adatvédelmi nyilvántartásba (bár országos listán is szerepel) a Civil Mozgalom és a Kereszténydemokrata Néppárt - derül ki az adatvédelmi biztos irodája által az MTI-nek megküldött válaszból. A KDNP fantompártként nyilván nem is gyűjtött ajánlószelvényeket, de főként nem kezelte azok adatait, ellenben a Seres Mária által vezetett "Civil" Mozgalom nem először él vissza személyes adatokkal: pártját is álszent népszavazási kezdeményezéseiből építette fel.
Az országgyűlési képviselő-választáson az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlást, a szelvények gyűjtését azonban be kellett jelenteni az adatvédelmi biztosnál.
13 párt jelentkezett be az adatvédelmi nyilvántartásba az áprilisi választás ajánlószelvény-gyűjtésre: az MSZP, a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért, a Fidesz, az LMP, a Jobbik, a ("történelmi") Szociáldemokrata Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Nemzeti Munkáspárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, az Összefogás Párt, a Pajzs Szövetség és az MDF.
Vagyis bár több-kevesebb jelöltet állított (azaz összegyűjtötte és leadta az ajánlószelvényeket), nem tett eleget törvényi kötelezettségének a Civil Mozgalom, a MIÉP, a Torgyán-Kisgazda Koalíció, a Magyarok Egymásért Szövetsége, a Somogyért Szövetség, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetsége, az MCF Roma Összefogás Párt, valamint a közös jelöltek révén a KDNP, az SZDSZ és az Összefogás Megyénkért. Ezek közül a Civil Mozgalom és a KDNP országos listát is állított (a KDNP a Fidesszel közösen).
(MTI nyomán)