Nem tartja meglepőnek a Fidesz elsöprő győzelmét Kolompár Orbán, aki szerint az elmúlt négy év politikai szerepét tekintve számítani lehetett erre és az új politikai irányvonalak előretörésére.
Az Országos Cigány Önkormányzat és a Roma Összefogás Párt elnöke a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának eredményét értékelve az MTI-nek hétfőn úgy fogalmazott: az emberek mást, újat akartak, mint amit az elmúlt négy, illetve nyolc év kormánya nyújtott, ezért ért el nagyszerű eredményt a Lehet Más a Politika és sajnos a Jobbik is.
Kolompár Orbán gratulált az LMP-nek, az új parlamenti pártnak, egyben köszönetet mondott, hogy színeikben a következő négy évben "egy roma származású nő", Osztolykán Ágnes képviselheti a cigányságot az Országgyűlésben, aki "nem politikusként, hanem szakemberként érhet el átütő sikert az elmúlt 20 év politikájával szemben".
A cigánybűnöző sajnálatosnak nevezte, hogy az általa két évvel ezelőtti figyelmeztetés valóra vált: a "szélsőséges és cigányellenes kirohanásokra építkező Jobbik” meghatározó politikai erővé válhatott Magyarországon.
Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta: "a szélsőséges csoport” továbberősödésének megállítása érdekében még az április 25-i második forduló előtt egyeztető tanácskozásra hívja a cigány civil szervezeteket és kisebbségi önkormányzatokat, hogy közös összefogással meggátolhassák a Jobbik további mandátumszerzését, amely véleménye szerint "közös felelőssége minden demokratának, romának és nem romának egyaránt".
Az MCF Roma Összefogás Párt elnöke Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületében, azaz Ózdon és környékén indult egyéni mandátumért a vasárnapi választáson, de a hat induló közül a negyedik helyen végzett 491 szavazattal.
Úgy fogalmazott, hogy az elért 2,32 százaléknál jobbra, legalább 5 százalékra számított, de – mint mondta – becsületből mérettette meg magát, és úgy érzi, tisztességesen helytállt. „Ez a közel 500 szavazat meghagyta azt a reményt, hogy a cigányság öntudatra ébredjen, rájöjjön, szüksége van arra, hogy saját érdekében beleszólhasson a nagypolitika alakulásába” – mondta a bűnöző.
(MTI nyomán)