Vona Gábor szerint az Európai Unióhoz való csatlakozásunk úgy, ahogy van, csőd; a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, parlamenti frakcióvezetője szombaton Ajkán annak a véleményének is hangot adott, hogy "a Nyugat számára csak olcsó munkaerő, szeméttelep és piac vagyunk".
Mint mondta, ez az út Magyarország számára nem működőképes. A nyugati világba való tagozódásunk kudarcot vallott, az elmúlt húsz évben semmit nem kaptunk a Nyugattól - jelentette ki a jobbikos politikus a Veszprém megyei település arab-magyar barátság napi rendezvényén.
Vona Gábor úgy fogalmazott: józan paraszti ésszel felfogható, hogy Magyarország kelet felé nyisson, és teremtsen hasznos gazdasági kapcsolatokat az arab országokkal. A Jobbik elnöke azt mondta, hogy sokkal szívesebben engedne be például arab bankokat, mint nyugatiakat, izraelieket vagy amerikaiakat.
Szerinte ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy vesszünk össze az unióval, hiszen Európa-pártinak vallja magát, és szükség van integrációra, az európai nemzetek összefogására. Ám nem arra, „ami most a Lisszaboni Szerződés körül van" - mondta Vona Gábor, hozzátéve: amit ránk erőszakoltak, amiről az európai országok nem mertek népszavazást tartani, és amit nem mernek alkotmánynak nevezni.
Vona Gábor kitért arra is, hogy, ha 2001. szeptember 11-én néhány arab terrorista azért állt bosszút Amerikán, mert „évtizedek óta teszi tönkre az arab országok életét", és akadályozza meg Izrael támogatásával a független palesztin állam megalakulását, akkor sem jogos, hogy ezért az egész arab világot megbélyegezzék.
Azt hívják ugyanis rasszizmusnak, ha néhány ember cselekedete miatt egy egész népet, egész kultúrkört kollektívan megbélyegzünk - jelentette ki a Jobbik elnöke, aki szerint, „ami az arab kultúra ellen folyik itt Magyarországon is, az lejárató kampány, az maga a rasszizmus".
A Jobbik elnöke Izraellel kapcsolatban azt mondta: „nem fogjuk eltűrni, hogy bármelyik ország a világon Magyarország meghódításáról, felvásárlásáról tegyen hivatalos nyilatkozatot". Vona Gábor szerint a mai napig nem történt vizsgálat Simon Peresz izraeli államfőnek egy gazdasági konferencián tett kijelentése ügyében. Senki nem kért a budapesti izraeli nagykövettől hivatalos magyarázatot, „csak vacakolás folyik" - mondta, hozzátéve, hogy a témáról az MSZP és a Fidesz is „kínosan hallgat".
Hangsúlyozta azt is, büszke arra, hogy az Országgyűlés magyar-arab baráti társaságának az alelnöke, és szerinte Magyarországnak erősítenie kell a kapcsolatait az arab országokkal, az iszlám világgal.
A magyar-arab barátság napja ajkai rendezvényére nem érkezett meg Khaled Naffa, a Magyar-Jordán Baráti Egyesület elnöke, mert útközben baleset érte.
A rendezvény kezdetekor a művelődési ház bejáratával szembeni dombon a Terror Áldozataiért Baráti Kör elnevezésű civil szervezet tiltakozott táblákkal, feliratokkal az ellen, hogy az arab-magyar barátság napját éppen szeptember 11-én, a New York-i World Trade Center elleni merénylet napján tartják.
(MTI nyomán)