Elhagyhatja a Simon Gábor a börtönt: a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésével ugyanis megszüntette a volt politikus előzetes letartóztatását, és Simon házi őrizetét rendelte el. Ügyvédje, Nagy István a Népszavának megerősítette: kiengedik védencét, mert a határozat indoklása szerint "a gyanúsított és védője jogorvoslati kérelme részben eredményre vezetett."
Zoom
Ismert, Simont március 10-én bissau-guineai útlevele miatt felbujtóként közokirat-hamisítással gyanúsították meg, majd őrizetbe vették, két nappal később pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Később, már az április 6-i parlamenti választás után meghosszabbították három hónappal az eredetileg 30 napra elrendelt kényszerintézkedést. Ez ellen Simon és védője is fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék pedig másodfokú, jogerős döntésében megszüntette az előzetest. Helyette az egy fokkal enyhébb kényszerintézkedést, a házi őrizetet rendelte el a volt politikussal szemben. Ez azt jelenti, hogy otthonát nem hagyhatja el, a rendőrök ezt naponta kétszer ellenőrzik is.
Ez a fordulat is megerősíteni látszik azt a korábbi feltételezést - próbálja mosdatni a baloldali lap a politikusbűnözőt -, miszerint a Simon-ügy, és főleg a volt politikus előzetes letartóztatása csak a parlamenti választás előtt volt igazán érdekes - az ügyészségnek és a témát napirenden tartó jobboldali sajtónak egyaránt. Az áprilisi Fidesz-győzelem óta ugyanis Simonról semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg azon kívül, hogy meghosszabbították az előzetesét. A volt politikus utoljára április 4-én tett vallomást - akkor is saját kérésére.
Simon azt hazudta, hogy nincs bissau-guineai útlevele, továbbá soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt. Az útlevél azért fontos, mert önmagában az adócsalásért a volt politikus nem is kerülhetett volna előzetesbe, ehhez "kellett" az úti okmány miatti felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás gyanúja és az erre alapozott szökés, elrejtőzés veszélye. Simont azóta sem hallgatták ki újra, sőt a még a választás előtt a Magyar Nemzetben leleplezett további külföldi bankszámlák miatt sem gyanúsították meg újabb bűncselekménnyel.

Vagyis továbbra is csak a botrányt kirobbantó eredeti bankbetéttel összefüggésben gyanúsított. Az egyetlen, hivatalosan is Simonnak tulajdonított bankszámlán - a bécsi Volksbankban lévőn, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről a volt politikus egyébként nem állította, hogy az az MSZP-hez kötődne, sőt vallomásában azt hazudta, hogy még csak nem is a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett. A három másik - grazi, salzburgi illetve zürichi - bankszámlán lévő pénzekkel összefüggésben Simont semmivel nem gyanúsították meg azóta sem.
Az ügyvéd szerint csak "provokáció" az útlevél és a MagNet Bankos számla
Április elejei vallomásakor Simon bizonyítási indítványokat is tett: kérte például a vádhatóságtól, hogy - ha valóban lefoglalták az állítólagos útlevelét -, akkor azt mutassák meg neki, mert állítása szerint ilyen okmánya soha nem volt. A Népszavának korábban nyilatkozó ügyvédje nemcsak az útlevél létezését kérdőjelezi meg, hanem állítja, hogy a MagNet Bankos számla is "provokáció".
Az ügyészség koronatanúja, N. Imre - a MagNet Bank biztonsági embere - két, egymásnak ellentmondó vallomást tett a számlanyitásról. Első vallomása szerint Welsz Tamás vállalkozó "bemondásra", vagyis útlevél bemutatása nélkül nyitott náluk számlát Simonnak Gabriel Derdak néven, majd egy órával későbbi, újabb vallomásában pontosított: a számlanyitáskor az előírásoknak megfelelően a vállalkozó bemutatta a bissau-guineai okmányt. Welsz másként emlékezett. Ő, aki amúgy nem tudott Simon bissau-guineai útleveléről, azt állította, hogy már korábban nyitották a számlát, ő és barátja - az ügyben szintén gyanúsított K. József - csak a pénzt fizették be rá.
Ők ketten - a Népszava szerint - egyértelműen azonosíthatók a MagNet Bank ipari kameráinak felvételein, míg Simon nincs rajtuk. Mindez arra utal, hogy a MagNetes számlanyitással Welsz vagy megbízói csak gyanúba akarhatták keverni Simont - magyarázza Simon Gábor útlevelét bizonyítványát a szélsőbaloldali lap.
(Népszava nyomán)
Frissítés: Budai luxuslakásában "raboskodik" Simon
Ágnes úti luxuslakásában tölti a házi őrizetét az MSZP volt elnökhelyettese, aki maga sem tudja, miért éppen most szabadult ki.
Az előzetesből hétfőn szabadult Simon Gábor a XII. kerületben, Ágnes úti luxuslakásában tölti házi őrizetét - írta az Index. A rendőrség folyamatosan szemmel tartja, amíg fel nem szerelik a nyomkövető lábbilincset a lábára.
Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. Hamis bissau-guineai útlevelének létére "csak" banki papírok utalnak, Simon tagadja, hogy rendelkezett volna ilyen dokumentummal.
(Index - HVG nyomán)