Samuel Willenberg 93 éves korában halt meg Izraelben - közölte Willenberg lánya szombat este.
A zsidó propaganda szerint mintegy 875 ezer lengyel és európai zsidót öltek meg az 1942. július 23-án megnyitott, Varsótól mintegy száz kilométerre létesített egykori treblinkai "haláltáborban". Míg más hasonló táborokba" a foglyok egy részét kényszermunkára kötelezték, mielőtt meggyilkolták volna őket, Treblinkában szinte azonnal a gázkamrákba terelték az oda szállított embereket. A "haláltábort" csupán 67 fogoly élte túl, köztük Willenberg. (Bízunk benne, hogy a jövőben emelkedik még a túlélők száma - a szerk.)
Willenberg túlélését részben annak köszönhette, hogy a táborba kerülésekor húszéves volt, és elég erős ahhoz, hogy a "nácik" ne gyilkolják meg azonnal, hanem néhány sorstársával karbantartói munkára fogják.
A haláltáborban 1943 augusztusában lázadás tört ki, miután a foglyok egy csoportja ellopott pár fegyvert, és felgyújtották a tábort. Treblinkából százak próbáltak akkor elmenekülni, de a többségükkel a "nácik" fegyverei végeztek még azelőtt, hogy eljutottak volna a környékbeli erdőbe.
Willenbergben elevenen élt az emlék, ahogy lábon lőtték miközben a szögesdrótokon fennakadt holttesteken átmászott a tábor kerítésén, majd nem törődve halott barátainak látványával, futott ahogyan csak bírt.
Zoom
Állítása szerint azért sikerült a túlélés, mert nem néz ki eléggé zsidónak
Sok zsidó embert, aki a táborból megszökött, lengyel falusiak fogtak el, és vittek vissza Treblinkába. Willenberg elmondta, hogy szemei kék színének és "nem zsidó kinézetének" köszönhette, hogy sikerült Varsóba visszajutnia, ahol csatlakozott az ellenálláshoz.
A háború után a holokauszttúlélő Izraelbe költözött, ahol földmérőként dolgozott a lakásügyi minisztériumban.
Életének későbbi szakaszában szobrászkodni kezdett, bronzalkotásaiban az állítólagos népirtás alatt megélni vélt melodrámákat ábrázolta. Szobrai egyebek közt zsidókat ábrázoltak egy vonatperonon, egy apát, aki leveszi fiának cipőjét a gázkamra előtt, egy leborotvált fejű fiatal lányt, és holttesteket pakoló foglyokat. "Két életet élek, egyet itt és most, és egy másikat arról, ami ott történt" - mondta a holokauszttúlélő.
Willenberg két leánytestvérét Treblinkában gyilkolták meg (ennél a mondatnál figyelmetlenségből lehagyta az MTI, hogy a nácik voltak - a szerk.). A férfi szerint "puszta véletlenségből" élte túl a tábort.
Miután 1943-ban felszámolták a varsói gettót, a "nácik" lerombolták a tábort, felszántották a helyét és mezőgazdasági tevékenységet folytattak ott.
1939-ben Lengyelországban közel 3,3 millió zsidó élt, az akkori lakosság mintegy tíz százaléka. Most úgy tanítják, hogy több mint hárommillióan haltak meg az ún. holokauszt alatt.
(MTI korrigálva)