Tisztelt külföldön élő választópolgár!
Ön a Jobbik Magyarországért Mozgalom választási kisokosát olvassa, amelyben a 2014. május 25-i európai parlamenti választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük Önnek össze.
1. Minden külhoni és külföldi magyar szavazhat?
Nem. Ellentétben az áprilisi országgyűlési választással, a májusi EP-választáson csak és kizárólag állandó magyarországi lakcímmel rendelkező, 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok vehetnek részt. Akinek nincs bejelentett állandó lakóhelye Magyarországon, sajnos nem voksolhat sem levélben, sem másképp.
2. Mit kell tennem, hogy külföldről szavazhassak?
Az alábbi linken „külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelmet” kell leadni, megjelölve azt a külképviseletet, ahol a választás napján szavazni szeretnénk. A választott irodának nem muszáj abban az országban lennie, ahol élünk, ha egy szomszédos ország kijelölt szavazóhelye földrajzilag közelebb esik hozzánk, oda is kérhetjük átvételünket. A külképviseleti szavazás pontos helyszíneit és időpontjait az alábbi táblázat foglalja össze.
Aki a szavazás napján külföldön szeretne élni választójogával, annak május 17-én 16 óráig be kell adnia az átjelentkezési kérelmet. Szintén eddig van időnk módosítani a helyszínen vagy törölni magunkat a külképviseleti névjegyzékből.
Mozgóurna igénylésére külföldön nincs lehetőség, és interneten sem lehet szavazni.
3. Mikor adhatom le a szavazatom?
A külképviseletek többségén a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni. Ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra (pl. Nagy-Britannia, Írország), helyi idő szerinti 6 és 18 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon (szombaton), helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet voksolni.
A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgároknak még lehetőséget kell biztosítani, hogy szavazhassanak, de 19 óra után nem lehet beállni a sorba.
4. Milyen papírokat kell magammal vinnem?
A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki előzetesen kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe, erről megerősítést kapott, és szerepel a kinyomtatott névjegyzékben. A választópolgárnak érvényes okmányokkal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) kell igazolnia személyazonosságát, és bár az NVI egy korábbi állásfoglalása szerint a külképviseleteken nem kötelező bemutatni a lakcímkártyát, a biztonság kedvéért jó, ha az is nálunk van. Lejárt igazolványokkal nem lehet szavazni.
5. Hová kerül a szavazatom?
A külképviseleteken leadott szavazatokat nem számolják helyben össze, a lezárt urnákat legkésőbb május 29-ig a Nemzeti Választási Irodához szállítják. A Nemzeti Választási Bizottság pártok által delegált megfigyelők jelenlétében felbontja az urnát és megszámolja a voksokat. Mind a külképviseleti szavazás, mind a budapesti számolás jobbikos megfigyelők jelenlétében zajlik, így a csalás kizárható.
Amennyiben további kérdése van, keresse a Nemzeti Választási Irodát a +361-795-3310-as telefonszámon, a visz@nvi.hu e-mail címen, vagy forduljon hozzánk bizalommal a kulfold@jobbik.hu e-mail címen!